Sådan skal du oplade din telefon, hvis du ønsker at spare på energien og din telefons batteri
Vi omgiver os konstant elektroniske gadgets, og derfor er vi også afhængige af at være i nærheden af stikkontakter, så vi i løbet af dagen kan få opladet vores tablets og smartphones. Men hvad betyder det egentlig for miljøet og ikke mindst vores pengepung, når vi skal genoplade alle vores moderne kommunikationsapparater?
Ingen smartphones uden strøm. De fleste smartphones holder ikke strøm ret længe, hvorfor de er afhængige af at blive opladet. For kun få år siden blev alle smartphones opladet via et strømstik, men dette er så småt ved at ændre sig. Der er kommet smartphones på markedet, der ikke skal sættes til stikkontakter på normal vis. En lille marginaldel af smartphones er nemlig blevet født med trådløs opladning. De bliver opladet ved hjælp af en plade, der kan være indbygget i skrivebordet eller natbordet.
Det er dog ikke gået ret stærkt med at udbrede de trådløst opladelige smartphones. Den nye teknologien har nemlig betydet, at telefonerne er blevet gjort tykkere igen, hvilket har fået en del fabrikanter til at droppe den trådløs opladning for nuværende.
Så meget koster opladning
Tilbage i 2013 udkom en rapport under navnet ’The Cloud Begins With Coal’. Rapporten var bestilt af den amerikanske mineindustri og dens opgave var at dokumentere den strømmængde, som vores IT-forbrug stod for. En af rapportens hovedkonklusioner lød blandet andet, at du med din smartphone bruger mere energi end to køleskabe om året.
Rapporten kiggede ikke kun på din smartphones strømforbrug, men også de apparater som din smartphone er afhængig af for at kunne fungere. Det vil sige, at rapporten også medregnede det strømforbrug som servere, routere, modems og så videre skulle bruges for, at din mobilskærm overhovedet kunne fungere.
Ifølge denne rapport udgjorde vores IT-forbrug altså 10 % af klodens samlede energiforbrug, men denne konklusion er siden blevet dementeret.
Professor Jonathan Koomey, som har speciale i klima og energi ved Stanford Universitet i USA, var med det samme ude og sige, at køleskabe bruger mindst 18 gange mere strøm end smartphones, også selv om at tallene til at drive mobilnettet blev inkluderet i beregningerne.
Ifølge en anden rapport udarbejdet af energi-analysebureauet ERDI, bruger vores moderne anordninger i form af smartphones og tablets bruger næsten ingen strøm.
Når det bliver studeret hvor meget strøm, de enkelte apparater bruger, så er det faktisk overraskende lidt. En iPad bruger kun i omegnen af 12 kWh om året, hvis man vel at mærke kører iPad’en tom for strøm hver eneste dag. DR har regnet på, at det koster omkring en rund femmer i 2013-priser, så med omkostninger som afgifter og skatter inkluderet vil det koste en familie 30 kroner at oplade en tablet i et helt år.
Smartphonen koster endnu mindre end tablet at holde kørende. Faktisk skal man før skatter og afgifter kun regne med en omkostning på mellem 50-84 øre årligt. Efter skatter vil beløbet snige sig op på mellem to-fem kroner. Et kølefryseskab koster dog væsentlig mere i energi. Der er naturligvis stor forskel på modellen, og hvor nyt kølefryseskabet er, men i gennemsnit skal man regne med at det bruger omkring 350 kWh årligt. Det giver en udgift på 147 kroner før skatter og afgifter og 820 kr. når regningen dukker op hos forbrugeren. Så der er ingen tvivl om, at smartphonen er langt billigere at holde kørende end familiens kølefryseskab.
Din bærbare computer er dog en lidt større synder end både tabletten og smartphonen. Den sluger omkring 72 kWh om året, hvilket koster dig 30 kroner før skatter og afgifter og cirka 170 kr. efter. Men du kan hurtigt spare lidt på strømregningen ved at købe en nyere og mere miljøvenlig bærbar.
Sådan holder batteriet længere
Det er ikke mange år siden, at telefonsælgere rådede deres kunder til at sørge for, at tømme telefonens batteri helt for strøm, inden man valgte at oplade den. Den tid er for længst overstået. Det er direkte forfejlet, hvis man tror, at mobilens batteri holder længere på den måde. De nye smartphone-batterier har kun en vis levetid.
De nye typer af batterier kræver en hel anden strategi. Hvis du ønsker at forlænge levetiden på dit batteri, skal du i stedet sørge for at oplade telefonen regelmæssigt i løbet af dagen, så den aldrig løber tør. Hvis du oplader den hver eneste nat så risikere du faktisk at svække batteriets levetid. Smartphoneproducenterne plejer at sige at et smartphonebatteri holder til 3-500 opladninger. Så hvis du oplader helt hver nat vil din smartphones batteri altså maksimalt holde halvandet år. Et godt råd er i stedet at sætte din smartphone i strømspare-tilstand om natten, og lad helt være med at oplade den om natten.
Sådan kommer vi til at oplade i fremtiden
De fleste smartphone-ejere kan nok hurtigt blive enige om, at der godt kunne udvikles lidt på batterierne, så levetiden blev lidt længere, eller at det blev endnu lettere at oplade dem, når man er på farten. Nu ser det ud til, at der er godt nyt på vej – der bliver nemlig tænkt i alternative løsninger, når det kommer til at oplade smartphones. En af løsningerne kan meget vel være at indbygge opladere i tøjet. En ny ‘smart’ dunjakke, der bliver kaldt The Snow-C Smart Jacket er en jakke, der netop kan oplade din smartphone, når du er på vej på job eller kører på cykel. Tanken bag jakken er ikke overraskende, at du kan putte smartphonen i brystlommen for at oplade smartphonen, mens du transporterer dig selv fra A til B. Men det har ikke automatisk været en succes, selvom det faktisk er noget, mange mennesker står og har brug for.
Der er desværre ingen tvivl om, at smartphonebatterier ikke holder for evigt. Telefonen er dog blevet et vigtigt arbejdsredskab for mange mennesker, hvilket måske netop er derfor, der forskes i, hvordan vi kan få batteriet til at holde længere, og hvordan det bliver muligt at lade batteriet op, mens vi bevæger os rundt. Det er vist ingen tvivl om, at vi i fremtiden ikke længere behøver at bekymre os om, hvorvidt batteriet holder strøm, når vi søger efter pokerregler, shoppingguides eller opskrifter på nettet. I fremtiden vil vores tøj, et par solbriller eller noget helt tredje være energikilden, der lader vores smartphones op, når vi er på farten.