Jordvarme


Warning: Undefined variable $customprofilefield in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 66

Warning: Undefined variable $display_google_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152

Warning: Undefined variable $display_facebook_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152

Warning: Undefined variable $display_twitter_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152

Warning: Undefined variable $display_youtube_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152

Warning: Undefined variable $display_linkedin_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152

Warning: Undefined variable $display_pinterest_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152

Warning: Undefined variable $html in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/Disclaimer/sponsorposts.php on line 29

Solen opvarmer jorden, men hvorfor skal energien og varmen forblive i jorden? Ved hjælp af et jordvarmeanlæg er det muligt at tage varmen fra jorden og opvarme huset med denne i stedet.

SimpelEnergi.dk anbefaler:

Spar penge – modtag 3 jordvarmetilbud og vælg det bedste!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige montører.

Montørerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Gå til spørgeskemaet og hent tilbud – det er helt gratis:

Servicen leveres af Tjenestetorvet.

Et jordvarmeanlæg fungerer ved hjælp af plastikslanger, der nedsættes i jorden og overfører varme til huset ved hjælp af en varmepumpe. Des mere jord, des længere slanger og des bedre end varmepumpe der er tilknyttet jordvarmeanlægget, des mere energi er det også muligt at trække ud af jorden. Og hvad betyder dette så samlet set? En langt lavere varmeregning og en langt lavere!

Hvordan virker et jordvarmeanlæg?

Solen opvarmer jorden og efterlader passiv energi i det øverste lag. Ved at lægge slanger ned i jorden kan en varmepumpe udtrække denne energi ved hjælp af vand. Derfor kan du få opvarmet vand direkte fra jorden i dine radiatorer til at opvarme hele huset.

se infografik om jordvarme her

Et jordvarmeanlæg fungerer ikke alene med slanger, men også en varmepumpe. Denne larmer en smule og kan derfor med fordel placeres i et bryggers eller en kælder. Jordvarmeanlægget koster i sig selv ikke uoverskueligt meget, men især nedlægningen af slanger i haven – hvilket skal gøres af en professionel for at sikre et ordentligt resultat – er med til at have prisen op. Samlet set skal du regne med at smide omkring 100.000kr på bordet som minimum for at få etableret jordvarme hjemme.

Jordvarme er absolut nemmest at etablere i forbindelse med opsættelsen af et nyt hus, men selv hvis dit hus allerede står, er jordvarme værd at overveje. Du kan altid hente tilbud på opsættelse af jordvarme inden du endeligt bestemmer dig.

Jordvarme pris

Som nævnt vil et jordvarmeanlæg opsat af en professionel i ordentlig kvalitet koste dig cirka 100.000kr – eller en tand over. Men dette beløb skal ses i lyset af, at du ikke alene skåner miljøet, men også din elregning.

Et jordvarmeanlæg kan ikke stå alene i vinteren, men vil kunne tage en stor del af slæbet. Alt i alt bør et jordvarmeanlæg på et årligt basis som minimum skære 50 % af din varmeregning. Det betyder med andre ord, at det tager omkring 10 år for et jordvarmeanlæg at tjene sig ind på en normal husstand trods den relativt store startinvestering.

Med til det hele hører også, at de danske banker og realkreditinstitutter traditionelt set er meget villige til at udlåne penge øremærket til jordvarme. Et jordvarmeanlæg øger øjeblikkeligt husets værdi og lader flere tusinde kroner til overs til ejerne hvert eneste år – derfor kan du typisk få rigtigt gode renter på et lån til et jordvarmeanlæg.

Til jordvarme hører så godt som ingen vedligeholdelse. Jordvarmeanlægget er et lukket system, og når det er tilsat strøm, skal det ikke opfyldes eller lignende – blot en times rengøring om året til lige at rense et filter. Hver gang du giver varmepumpem 1 kWh, vil jordvarmen typisk give dig 3-4 kWh igen.

Som en opsummering:

 • [box type=”tick” style=”rounded”]
  • Jordvarme koster cirka 100.000kr at etablere
  • Et jordvarmeanlæg har tjent sig ind på 10 år og er ren profit herefter
  • Det er nemt at få et lån øremærket til jordvarme
  • Ingen vedligeholdelse

  [/box]

Jordvarmenedgravningen kræver plads

Det kræver en vis have at klare et jordvarmeanlæg. Som tommelfingerregel skal du helst bruge 2 kvm jord for hver ene kvm hus for at få det bedste ud af jordvarmen. Bor du derfor i et mindre parcelhus, lejlighed eller lignende uden adgang til en større græsplæne eller have, kan du passende kigge på andre løsninger som en luft-luft-varmepumpe, luft-vand-varmepumpe eller solceller i stedet for nødvendigvis jordvarme. Jordvarmen kræver plads.

Udover godt med plads kræver jordvarme dog ikke andet af din bolig. Har du fx kasseret idéen om solceller som følge af manglen på et sydvendt tag, og har du plads på græsplænen, er jordvarme en helt og igennem fantastisk idé (og investering!).

Andet om jordvarme

Ofte vil du kunne få tilbud om finansiering direkte fra jordvarmeudbyderen. Dette er dog ikke altid en god idé, da banken ofte vil være i stand til at give en bedre rente. Sørg for altid at sammenligne mulighederne grundigt, inden du endeligt vælger, hvem der skal finansiere din jordvarme.

Energipriserne ser ikke ud til at falde for nu. Derfor bliver besparelsen ved at have jordvarme kun større i fremtiden. Du kan allerede nu finde det store smil frem med en besparelse på 50-60 %, men om nogle år, hvor besparelsen nemt kunne ramme 75 %, bliver det kun endnu bedre. Stå af energiprisræset med jordvarme!

[box type=”tick” style=”rounded”]CO2-udslippet for et almindeligt hjem vil blive beskåret med omkring 40-60 % ved at bruge et jordvarmeanlæg. Vil du også tage hensyn til miljøet (og undgå fremtidige CO2-skatter), er et jordvarmeanlæg vejen hertil.[/box]

Jordvarme er bedre end luft-luft varmepumper og luft-vand-varmepumper i den forstand, at jordvarmens effektivitet og udbytte svinger mindre i løbet af året. Luften bliver køligere end jorden om vinteren, og du vil stadigt kunne opvarme majoriteten af dit hus med et jordvarmeanlæg selv om vinteren.

Der er grundig lovgivning om emnet at installere jordvarme. Derfor, og af mange andre grunde, kan det aldrig selv betale sig at forsøge at installere jordvarme. Få altid en professionel til at gøre det; du kan benytte dig af muligheden herunder for at få 3 tilbud på opsætning af jordvarme hjemme ved dig.
Sørg desuden for at bede på et tilbud fra installatøren på et årligt check af jordvarmepumpen for at sikre, at alt er, som det burde være.

Plastikrørene til jordvarme nedgraves typisk i 1-2 meters dybde. Dette sker normalt ved hjælp af maskiner fremfor skovle.

Få 3 tilbud på jordvarme

Er du interesseret i jordvarme til hjemmet? Få 3 tilbud fra professionelle montører og vælg frit imellem tilbuddene. Find den montør, du bedst kan lide, der er billigst eller hvad du ellers ligger vægt på. Mulighederne er mange. Vælg herunder og spar penge på opsættelse af din jordvarme!

SimpelEnergi.dk anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud og vælg det bedste!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige montører.

Montørerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Gå til spørgeskemaet og hent tilbud – det er helt gratis:

Servicen leveres af Tjenestetorvet.

[ois skin=”Under post”]

[box type=”info” style=”rounded”]Teksten er skrevet af Halfdan Timm.[/box]

Jurastuderende på Aarhus Universitet og interesseret i vedvarende samt bæredygtig energi. Læs mere om mig her.

Halfdan – who has written posts on Simpel Energi.


No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.