Varmepumpe
Warning: Undefined variable $customprofilefield in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 66
Warning: Undefined variable $display_google_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152
Warning: Undefined variable $display_facebook_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152
Warning: Undefined variable $display_twitter_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152
Warning: Undefined variable $display_youtube_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152
Warning: Undefined variable $display_linkedin_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152
Warning: Undefined variable $display_pinterest_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152
Warning: Undefined variable $html in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/Disclaimer/sponsorposts.php on line 29
Bliver dit hjem på nuværende tidspunkt opvarmet af olie eller el? I så fald er det muligt at spare en stor del af varmebudgettet ved at skifte til en varmepumpe, der udnytter jordens varme og lader kulkraftværk være kulkraftværk.
Varmepumper i dag er billigere end nogensinde. Dette er samtidigt med, at el og olie næsten månedligt sætter nye prisrekorder, men i den modsatte retning – højere og højere. Ikke blot for at skåne miljøet, men i høj grad også for at skåne din pengepung, anbefaler vi derfor her på Simpelenergi.dk, at der skiftes til varmepumper fremfor olie eller el-opvarmning også i jeres hjem.
SimpelEnergi.dk anbefaler:
Spar penge – modtag 3 varmepumpetilbud og vælg det bedste!
Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige montører.
Montørerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.
Gå til spørgeskemaet og hent tilbud – det er helt gratis:
Servicen leveres af Tjenestetorvet.
Hvordan virker en varmepumpe?
Idéen med en varmepumpe er simpel: Solen varmer jorden og luften op. Denne varme kan med en varmepumpe udnyttes i huset i stedet for at betale for opvarmning fra olie eller el i dyre domme. Naturen selv giver energien med en varmepumpe, og det er derfor både billigere og mere miljørigtigt at få opvarmet huset med denne. Du kan med andre ord skrue godt op for radiatoren med god samvittighed, hvis der står en effektiv varmepumper og arbejder i baggrunden!
Der findes grundlæggende to forskellige typer af varmepumper:
- Luft-luft varmepumpe
- Luft-vand varmepumpe (mest populære!)
Vi har herunder lavet en grafik, der viser, hvordan en luft-luft varmepumpe virker:
Herunder en yderligere forklaring til de ovennævnte trin:
I venstre side af tegningen er stoffet under tryk. Derfor er det her flydende og varmen samles op. I og med at den flydende væske bliver overført til højre side sørger en kompressor for at øge trykket yderligere, hvilket betyder, at varmen bliver ledt ind i huset. Når væsken igen ryger over i venstre side, genoprettes det lave tryk, væsken antager flydende form og samler varmen op fra jorden endnu engang. Denne cyklus kører gang på gang og sikrer en behagelig temperatur.
Visse varmepumpeanlæg kan tilmed indstilles til at agere airconditionanlæg om sommeren, hvor varmepumpen blæser varmen ud af huset i stedet for at pumpe den ind. Dette er en af de primære grunde til ikke at købe et billigt varmepumpeanlæg, men et godt varmepumpeanlæg. Mere om det længere nede.
Nemt at se en varmepumpes effektivitet
På det danske marked er det nemt at finde adskillige typer af varmepumper med meget forskellige prisklasser. Det er midlertidigt ikke svært at finde ud af, hvilken varmepumpe, der er bedst – du kan nemlig sammenligne effektiviteten i forhold til kWh.
Effektiviteten angives således: Hvor meget energi varmepumpgen giver for hver 1 kWh, anlægget forbruger. Har din varmepumpe således en effektivitet på 3, betyder det, at varmepumpen giver varme for 3 kWh timer hver eneste gang, at du bruger 1 kWh på anlægget. Derved er varmepumpen i dette tilfælde 3x så effektivt som almindelige i opvarmning og derved også 3x så billigt!
Des højere effektiviteten på den varmepumpe, du kigger på er, des bedre. Til gengæld koster varmepumpen typisk også mere i indledende pris, og effektiviteten skal derfor sættes op imod jeres varmeforbrug for at finde den gyldne mellemvej.
Hvor meget sparer man med en varmepumpe?
Alt efter hvor meget varme, man har brug for, ens nuværende varmekilde (naturgas, olie, el, træpiller?) og hvilken varmepumpe, man investerer i, sparer langt de fleste mellem 25 % og 75 %[1] på deres varmeregning ved at skifte til en varmepumpe. Sikkert er det, at i forhold til især olie og el er en varmepumpe næsten altid garant for en halvering af varmeregning og altså at betegne som en rigtigt fornuftig investering.
Ikke kun penge er det dog muligt at spare med en varmepumpe.
Også miljøet vil være det evigt taknemmelig, da du hurtigt kan skære omkring 75 % af din CO2-samvittighed som angivet i infografikken herover. 75 % er rigtigt meget at spare i forhold til CO2-udledningen og noget, der alene retfærdiggør at investere i en varmepumpe til hjemmet.
[box type=”info” style=”rounded”]Et varmepumpeanlæg koster cirka 100.000kr inklusive komplet installering. Anlægget er tilbagebetalt på mellem 5 og 10 år, men stopper ikke med at spare dig penge der – typisk holder et varmepumpeanlæg er 25-35 år.[/box]
Huset | Årlig pengebesparelse | Årlig CO2-besparelse | Tilbagebetalingstid |
≈100 kvm (2 personer) | ≈ 7.000kr | ≈ 3.500 kilo | ≈ 8 år |
≈ 150 kvm (4 personer) | ≈ 11.000kr | ≈ 5.000 kilo | ≈ 6 år |
≈ 200 kvm (5 pers) | ≈ 14.000kr | ≈ 6.500 kilo | ≈ 6 år |
Billige varmepumper er en dårlig investering
Som nævnt tidligere er det på det danske marked muligt at finde både billige og dyre varmepumper. Men som med så meget andet er varmepumper ikke nogen sort / hvid-affære, og det kan derfor anbefales ikke blot at kigge på prisen.
Tag i stedet et kig på varmepumpens effektivitet og sammenlign dette med prisen. Se på, hvor meget det er muligt at spare på varmeregningen med en varmepumpe over de næste 10 år og sammenlign dette med en anden og eventuelt billigere eller dyrere model. Det kan også være en god idé at købe en vedligeholdelsesaftale med til varmepumpen, da der ikke er tale om uovervindeligt maskineri.
Varmepumpen består blandt andet af plastikrør i jorden, der opsuger varmen for at frigive denne i huset. Disse rør skal dog efterses årligt af en certificeret montør for at sikre en kontinuerlig optimal drift. Det skal være en certificeret montør, da varmepumpens jordslanger indeholder kølemidler, der kan være skadelige i de ”forkerte” (læs: uerfarne) hænder.
Selvom anlægget med varmepumpen skal efterses årligt, ændrer det ikke på, at det er nemt at spare både halvdelen af varmeregningen og tre fjerdedele af CO2-samvittigheden. I dag er det ikke muligt at skelne effektiviteten af de dårlige varmepumper ud fra energimærkningen. Det er nemlig sådan, at selv meget dårlige varmepumper kan opnå energimærke A. Men i 2016 indføres der heldigvis nye mærkningsregler på området. Det giver ikke kun et bedre overblik over den velkendte energimærkning, hvor der tilføres en bedre graduering, men det giver også en ny og forbedre COP, nemlig kaldet SCOP.
Der hvor COP gav en beregn af effektydelsen ved 7C udenfor og 20C indenfor giver SCOP en gennemsnits effektydelse set over en bredere kam af temperaturer og giver derfor en bedre indikation af varmepumpes energibehov.
Du kan læse mere om SCOP værdier og vurderinger af markedets varmepumper på varmepumpe-guide.dk
Andet om varmepumper
Varmepumpen kan med fordel placeres i et bryggers eller i en kælder, da det normalt støjer en smule. Det er ikke noget, man kan høre på mange meters afstand, men dog nok til at være en irritationskilde i fx et normalt værelse.
Det er en udmærket idé at tjekke op på, hvorvidt din forsikring dækker, hvis der opstår læk og efterfølgende forurening for varmepumpen. Er dette ikke tilfældet, kan du overveje at få dette indtegnet i din forsikring for at sikre dig med uheldige udgifter i fremtiden. Dette er ikke nødvendigt, om end anbefalet. Vælger du en dygtig installatør, er risikoen for læk dog noget nær minimal og det er ofte noget, installatøren kan ordne på en halv eftermiddag.
Få 3 tilbud på dine kommende varmepumper
Tekst
[ois skin=”Under post”]
[box type=”info” style=”rounded”]Teksten er skrevet af Halfdan Timm.[/box]
[1] http://www.varmepumpesiden.dk/da-DK/BeregnOekonomien/Sider/Forside.aspx
Hej,
Jeg har hørt, man kan kombinere varmepumper med solvarme. Har du mulighed for at uddybe dette?
/Ivan