Revisors solcelleanlæg producerer 28 kWh på dårlig dag
Allan Jørgensen er ikke en helt almindelig revisor. Han har valgt at investere i et solcelleanlæg til hjemmet, der både peger syd og vest – og dette fungerer så godt, at Allans solcelleanlæg selv på en dårlig dag producerer 28 kWh!
For at sætte disse tal i perspektiv, bruger et normal parcelhus omkring 4000 kWh om året. Dette svarer til lige over 10 kWh om dagen, og forbruget stiger med cirka 1000 kWh per ekstra beboer i hjemmet. Med andre ord producerer solcelleanlægget i Nordvestsjælland over dobbelt så meget strøm, som der overhovedet skal bruges, og det er på en dårlig dag!
Økonomien det vigtigste parameter
Som tilfældet var med Michael Munk fra Nordjylland, der mener, at janteloven hindrer solcelleanlægget, var økonomien Allans primære bekymring og incitament til at købe et solcelleanlæg:
Prisen på strøm samt regeringens varsling om at der ville komme flere afgifter på el i forbindelse med Danmarks skift til en fossilfrit samfund i 2050. Vi valgte jordvarme i 2008 da vi byggede nyt hus. Dette var med henblik på at vi i fremtiden skulle have en lav varmeregning og blev derfor irriterende over udsigterne til en masse afgifter på el i fremtiden.
Den nordsjællandske revisor melder sig herved ind i den forholdsvis sjældne klub af mennesker, der både har jordvarme og solceller. Herved er Allan helt sikker på ikke at skulle betale en varmeregning i fremtiden og har sågar mulighed for at sælge overskydende strøm tilbage til elselskaberne. Noget, der med de nuværende regler aldrig ville give et mærkbart overskud, men dog er en mulighed.
At være grøn ”må blot betragtes som en ekstra bonus”.
Det er dog en bonus af en vis orden; Solcelleanlægget sparer hvert år udledning for et pænt stykke over 3 tons CO2.
Allans solcelleanlæg har en tilbagebetalingstid på mellem 7 og 8 år – men den forventede levetid er på hele 35 år. Den hurtige læser vil altså spotte som minimum 25 år med rent overskud fra solcelleanlægget. En på alle måder fantastisk investering med et suverænt afkast.
Både sydvendt og vestvendt anlæg
Mange steder kan man læse, at man skal have et sydvendt tag for at få det maksimale ud af ens solceller. At det næsten ikke kan betale sig at investere i solceller, hvis ikke man har dette famøse sydvendte tag. Dette er Allan et levende modbevis på.
Solcelleanlægget i Nordvestsjælland er todelt: en sydvendt del og en vestvendt del. Derfor spurgte jeg naturligvis, hvordan det fungerede:
Det [vestvendt solcellepanel] fungerer fint. Har kun 3,4 % mindre produktion på vest siden i forhold til syd siden.
Med 96,4 % af effekten opnået er det manglende, sydvendte tag i hvert fald i dette tilfælde absolut ingen undskyldning for ikke at investere i solceller.
Smart program giver oversigt over produktion
Måden, hvorpå Allan er klar over effekten af hans solcelleanlæg, er ved hjælp af et smart computerprogram. Med dette er han i stand til at aflæse den daglige produktion, se statistik, se anlæggets tilstand og altså også til at sammenligne effekt af de to paneler.
Et billede af programmet kan ses herunder på en halvdårlig dansk, skydækket ”sommer”-dag:
Det er ikke alle solcelleproducenter og montører, der giver mulighed for installation af dette program. Allan er den første i Danmark med et anlæg fra Exiom Solutions, og sælgeren af solcelleanlægget, Scandinavian Solar Systems, har angivet Allans anlæg som reference på deres side.
Føler du dig inspireret, eller har du spørgsmål til Allans solcelleanlæg? Stil dem meget gerne herunder i en kommentar!