Regeringen planlægger at gøre solceller mindre attraktive
Der er underskud i Danmark og pengene skal hentes et eller andet sted – det kunne man frygte er tankegangen bag en ny linje fra regeringen, der vil gøre det mindre attraktivt at have solceller.
Solceller koster Danmark rigtigt dyrt. Dette skyldes at energien fra solceller ikke er pålagt afgifter fra staten, hvilket er tilfældet for den el, du under normale omstændigheder ville købe fra et elselskab – her tjener staten lidt over 1.3kr per kWh. Men når du producerer din energi selv, er der ingen afgifter at hive hjem for staten, og det har fået politikerne til at kigge en ekstra gang på de fordelagtige omstændigheder for solceller. Over 20 år kan det nuværende “hul” ende med at koste staten 4 milliarder kroner i mistede afgifter, og i en tid, hvor hver en sten vendes, er solcellerne desværre et nemt mål.
I en artikel på TV2.dk citeres den administrerende direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, for at sige følgende:
Det er blevet alt for lukrativt for private at sætte solceller på tage
Her på siden må vi stille os fuldstændigt uforstående overfor denne melding.
Solceller bør ikke være for til for statskassen
At staten mister penge på at indbyggerne bygger solceller som aldrig før er en underlig tanke. Den bunder i, at mistede potentielle udgifter opgøres som reelle udgifter. Men her medtages ikke det fulde billede; at solceller fremstilles som skurkene er helt forkert.
Det er rigtigt, at den danske stat tjener færre penge ved solceller. Men til gengæld vinder indbyggerne, der har flere penge til overs til at nedbringe gæld og forbrug, hvilket i sidste ende gavner staten. Og det, at vi forurener langt mindre ved solceller, end hvis vi alle blot købte vores energi ved DONG, har også en hel del at sige. Solceller er ikke til for at udgøre en fantastisk forretning for staten, men for at sikre folket energi – energi, der ikke tærer på jordens i forvejen sparsomme ressourcer. Ud fra denne tankengang kan solceller slet ikke blive lukrative nok.
Flere solceller er et succeskriterie
I udgangen af 2011 var der jf. artiklen på TV2.dk under 3000 danske solcelleranlæg. Dette tal ventes at stige til 25.000 ved udgangen af 2012. Dette betyder, at danskerne i højere grad end nogensinde før er villige til at tage solcellerne til sig. Dette resulterer i flere penge til forbrug og en kæmpe gevinst til miljøet, der skal slås med mindre CO2 fra hele 25.000 danske boliger og virksomheder. Det er noget, der for alvor kan mærkes i CO2-regnskabet!
Ud fra det synspunkt, at det er statens ret at tjene penge på at pålægge energiafgifter på borgerne, er solceller en dårlig forretning. Men for borgerne og især miljøet er det helt fantastisk, at flere og flere danskere vælger at indhente tilbud på solceller. Og nogle ting er vigtigere end regnskabet på kort sigt – kan vi gøre vores for at forhindre en fremtidig miljøkatastrofe bliver et par milliarder i mistede afgifter over 20 år lige pludseligt meget, meget lidt!
Regeringen burde ikke trække den lukrative ordning tilbage, som De Radikale lægger op til. De burde gøre den endnu mere attraktiv. Solceller er ikke problemet, men løsningen!
At regeringen vil gøre det mindre attraktivt med solceller er intet mindre end en tragedie. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Som du siger burde de tværtimod gøres mere attraktive – for miljøets skyld.
hvis staten mister ca.7000 kr. årligt på mit 5kw anlæg så har jeg betalt 10 års afgifter på forlods iform af moms og skatter på mit anlæg. glemmmer økonomerne ikke at et anlæg på 130000 kr har givet staten en god moms indtægt samt skatteindtægter fra firmaer og arbejdere der har sat anlægget op ??
Rigtigt god pointe. Et solcelleanlæg giver indirekte en hel del penge i statskassen i form af skat.
Jeg så engang et regnestykke for købet af en bil, der afslørede, at 92 % af bilens pris reelt var afgift til staten. Sådan er det sikkert også med solceller!
hvis vi lige ser lidt på hvem der har bragt dette rædselssenarie op, så er det jo energiselskaberne. Hvis vi som alm. danskere skal investere i grøn energi så skal der være besparelser med i det så der bliver råd til at købe et nyt anlæg, samt at bruge overskuddet til yderligere ting vil ønsker os (læs øget forbrug). el-selsk. er jo interesseret i at tjene benge, og det er egentlig iorden hvis vi som producenter af el skal betale de sølle 250 kr. årligt samt det obliga. abonn. Meeeeen at komme med så usaglige udtalelser er sølle markedsføring. Det er sørgeligt at pressen farer ud og skaber denne ballade uden at sætte sig ordentligt ind i sagerne,men sådan er pressen og janteloven jo. vi som måske er lidt fremsynet og økonomisk bevidste skal ikke have succes med det. Mange har nu taget udtalelserne til sig og siger til mig at det var en fejlinvestering…… Mang vil nu ikke kaste sig ud i et lign. projekt og det er synd.
Nu gik jeg også og troede at de grønne afgifter var det man kaldte adfærdsregulerende skatter og indtægterne fra disse skulle hjælpe med at financere grøn energi.
Men de var åbenbart ikke sat i verden for at folk skulle bruge mindre energi, men blot for at skaffe flere penge?
Men vi har jo set det før med vandet hvor prisen bare stiger og stiger fordi vi bruger så meget mindre men vedligeholdelses udgifterne ikke falder.
Der er en masse mennesker der er villig til at låne penge, tage en risiko og gamble på at deres solcelle eventyr vil give gevinst over 20 år. Og først efter 10 er de nogenlunde sikker på om det gav underskud.(der skal også spares op til ny inverter der ikke holder alle årene)
Resultatet af denne handling er at se måske sparer nogle penge og at det med garanti bliver en smule nemmere for regeringen at nå deres CO2 mål. (og så er der det med at det giver arbejdspladser).
Det er svært for mig at se det frygtelige i det.
Jaja. Det er jo desværre bare bevis for hvad jeg altid har troet om de “grønne” afgifter, naturen bliver bare en undskyldning for at kradse flere penge ind.
Nu er det bare sådan at det er staten der gør det til en god forretning at sætte solceller op. Dvs. at alle os som af den ene eller anden grund ikke har mulighed for at sætte solceller op, betaler for jeres billige strøm.
Hvis statstilskudet frafalder er det lige pludselig ikke en god forretning, lige som alt andet “grøn energi” heller ikke er.