Luft til vand varmepumpe


Warning: Undefined variable $customprofilefield in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 66

Warning: Undefined variable $display_google_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152

Warning: Undefined variable $display_facebook_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152

Warning: Undefined variable $display_twitter_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152

Warning: Undefined variable $display_youtube_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152

Warning: Undefined variable $display_linkedin_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152

Warning: Undefined variable $display_pinterest_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152

Warning: Undefined variable $html in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/Disclaimer/sponsorposts.php on line 29

I forhold til et gammelt oliefyr eller gasfyr er en luft-vand-varmepumpe et glimrende alternativ, der både vil lade dig spare penge og CO2.

Idéen med en luft-vand varmepumpe er meget simpel: varmen i luften bliver overført til vand, der herefter kan bruges til at opvarme boligen ved hjælp af fx gulvvarme eller helt almindelige radiatorer. Har du derfor radiatorer i huset i forvejen, og er det gamle oliefyr ved at stå af, er et luft til vand varmeanlæg en mere end oplagt løsning.

SimpelEnergi.dk anbefaler:

panasonic he12jkeSpar penge – modtag 3 varmepumpetilbud og vælg det billigste!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige montører.

Montørerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Gå til spørgeskemaet og hent tilbud – det er helt gratis:

Servicen leveres af Tjenestetorvet.

Anbefalede modeller

Der findes på det danske marked mange forskellige producenter af luft til vand varmepumper. Derfor kan du også finde både billige og dyre modeller. Som udgangspunkt anbefaler jeg på SimpelEnergi.dk at vælge en varmepumpe fra en anerkendt producent såsom Panasonic, Bosch eller Danfoss. Herunder kan du se et par forslag til hvilke modeller du bl.a. kan vælge imellem:

  • panasonic ve9nkePanasonic VE9NKEPanasonics topmodel hedder VE9NKE og koster lidt over 20.000 kroner. Ebergiklasssen hedder “A+++” og varmepumpen kan både opvarme og nedkøle. Husk, at du af lov er tilpligtet at få din varmepumpe installeret af en certificeret kølemontør for at beholde reklamationsretten over produktet.
  • andes aw10Andes AW-10

    En knap så kendt producent er Andes, der dog laver ganske udmærkede varmepumper. Derfor bliver de også solgt på bl.a. WhiteAway.com go Bilka.dk. COP-tallet er på ganske udmærkede 4.2 og prisen er meget lav taget i betragtning af, at vi her snakker om en luft-til-vand-varmepumpe på blot cirka 20.000 kroner. Har du erfaringer med varmepumpen hører jeg gerne om dem herunder!

Brug den øverste boks med link til vores samarbejdspartner for at få uforpligtende tilbud på bl.a. disse varmepumper.

Overfører energien

En varmepumpe fungerer – som du kan se i grafikken herunder – ved at tage varmen fra en kilde og overføre den til en ny destination. Med en luft-vand varmepumpe, hvilket er modsætningen til et luft-luft varmeanlæg, tages varmen ud af luften og bliver i stedet placeret i vand. Da gængse radiatorer fungerer ved hjælp af netop opvarmet vand, kan en sådan varmepumpe passe ind i huset med det samme.

Har du allerede et eksisterende varmeanlæg, vil det ofte være muligt at påsætte et luft-vand-modul og derved spare nogle af de omkostninger, der ellers er forbundet ved opsætningen af et sådant anlæg. Hvis du har et gammelt olie- eller gasfyr, kan du dog være nødt til at betale hele prisen for opsætning af et varmepumpeanlæg.
hvordan et luft vand varmepumpeanlæg fungerer

Da varmen kommer fra luften er et luft-vand-varmepumpeanlæg naturligvis sjovest at have om sommeren. Om vinteren, hvor du tværtimod har mest brug for varmeanlægget, er der ikke lige så meget at hente. Derfor kan en sådan varmepumpe ikke stå alene, og du vil i vinteren være nødt til at supplere med andre varmekilder – så hvis du kan, så lad oliefyret stå til den tid eller opsæt solceller på huset.

Hvad er prisen på et luft vand varmepumpeanlæg?

Du skal påregne en opsætningspris på cirka 50-70.000 kr. Dette er et stort beløb, det medgiver vi gerne. Men beløbet skal ses i lyset af, at du under normale omstændigheder har betalt hele varmepumpen ind igen på under 8 år og en luft-vand-varmepumpe typisk holder i 15-20 år.

Du vil altså altid ende med 5-10 år med ren profit. Hvis du regner med at bruge omkring 10.000kr om varme på året, kan en luft-vand-varmepumpe give et overskud på en 15-20 årig periode på mellem 50.000kr og 100.000kr. Det er værd at tage med.[1]

Desuden er det nemt at låne penge i banken til en fordelagtig rente, hvis pengene skal gå til en varmepumpe af typen luft til vand. Dette skyldes at værdien af huset stiger i dét øjeblik, den nye varmepumpe er opsat; banken har altså en interesse i, især hvis huslånet også er taget i denne bank, at give lånet til varmepumpen til en fordelagtig rente.

Hvor godt et varmepumpeanlæg, du kigger på, er, afhænger af varmepumpens effektivitet (beregnes med et COP-tal). Et luft vand varmepumpeanlæg fungerer ikke af sig selv, men hjælp af strøm – men hvor en god varmepumpe har en effektivitet på fx 3.5 (varmepumpen producerer 3.5 kWh for hver 1 kWh den får ind) har et knap så godt varmeanlæg en effektivitet på 2.5. Des højere effektivitet, des bedre luft vand varmepumpe har du fundet dig.

Se mere om COP-tal:

Hvem skal have fat i en luft til vand varmepumpe?

Luft til vand varmepumpen er blot en af flere muligheder for at få billigere og mere miljørigtig opvarmning til ens hjem. Andre muligheder er blandt andet:

  • Solceller: Har du plads til det er solceller en bedre investering end et luft-vand-varmepumpeanlæg. Solceller kræver dog, at du har plads til dem og har et sydvendt tag eller lignende.
  • Jordvarme: En anden slags varmepumpe er jordvarmepumpen, der ved hjælp af slanger i jorden tager varmen fra jorden og frigiver denne i huset. Denne kræver dog en del have at tage varme fra og er derfor heller ikke altid en mulighed.

Hvad der er bedst vil altid afhænge af den konkrete situation. Et solcelleanlæg, en luft til vand varmepumpe, et jordvarmeanlæg og en privat vindmølle kan alle sammen spare ejeren for mange tusinde kroner om året samtidigt med at give god miljøsamvittighed.

Bor du lige nu i et hjem, hvor opvarmningen kommer fra elvarme, et oliefyr, et træfyr eller lignende står du til at spare mange tusinde kroner ved at skifte til miljørigtig og billig opvarmning med en luft til vand varmepumpe. Denne type varmepumpe egne sig til helårsboliger med hele familier boende nærmere end sommerhuse, hvor en billigere og knap så dygtig luft til luft varmepumpe med fordel kan benyttes i stedet for.

Effektiv i ned til tyve minusgrader

koldt vejr og sne i aarhus
Selv i koldt vejr kan din luft-til-vand-varmepumpe udvinde varme.

Moderne varmepumper tilpasset det danske klima er effektive i ned til tyve minusgrader som udgangspunkt. Det betyder, at din varmepumpe rent faktisk kan hive varme ud af luften selvom temperaturen er nede på mange minusgrader.

Men des længere temperaturen kommer ned, des mindre varme bliver der udvundet, og des mere slitage får man samtidigt på ens varmepumpe. Derfor kan det hurtigt betale sig i stedet at slukke varmepumpen og stole på andre opvarmningsmuligheder til ens hjem såsom elvarme eller et oliefyr. Luft til vand varmepumpen er simpelthen ikke effektiv nok her.

Se video om emnet:

Andet om luft-til-vand-varmepumpeanlæg

Varmepumpeanlæg af høj kvalitet er selvafrimmende, og du behøver ikke at bekymre dig om anlæggets overleven om vinteren. Det anbefales altid at købe et godt varmeanlæg fremfor et billigt af slagsen. Se mere om tilbud på varmepumper her, hvis du er interesseret i at finde en billig varmepumpe her og nu.

Du bør ikke selv købe en luft-vand-varmepumpe og opstille denne. Dette vil næppe give det bedste resultat. I stedet for kan det anbefales at lade en professionel installatør både installere og vedligeholde anlægget ved et enkelt årligt tjek – et årligt tjek, der i øvrigt jf. lov skal foretages[2].

Des længere væk varmepumpeanlægget af luft-vand typen placeres fra huset, des mere varmetab vil der også forekomme. Det bedste er at placere luft-vand-varmepumpen i kælderen eller lignende. Tæt på huset, men langt nok væk til, at den i øvrigt lave støj ikke kommer til gene.

Driftsikkerheden på et luft til vand-varmepumpeanlæg er utroligt høj. Du vil sandsynligvis ingen problemer have de første 15 år, og selv herefter er der ofte garanti til at dække eventuelle skader, en reparatør hurtigt kan reparere.

Er dit hjem dårligt isoleret, bør du tage fat på dette problem, før du investerer 50-100.00kr i en luft vand varmepumpe. Varmen, varmepumpen pumper ind i huset, vil forsvinde hurtigt igen, hvis murerne er hullede som sier.

Når du beder en installatør om et tilbud er det vigtigt at få ham til at tage stilling til følgende ting:

  • Nedtager han det nuværende fyr og står han for også at sende det til genbrug?
  • Er der garanti på varmepumpen?
  • Hvor skal luft-vand varmepumpen placeres henne, og hvad er varmetabet i så fald?
  • Er huset isoleret i høj nok grad til at en varmepumpe kan svare sig?
  • Kan installatøren komme årligt og lave det lovkrævede check af anlægget?

Ved at bruge muligheden herunder for at modtage tilbud på 3 forskellige installatører af varmepumper, kan du nemt og bekvemt finde en enten dygtig eller billig installatør – alt efter, hvad du med din varmepumpe ønsker.

Husk at der også er meget stor forskel på de forskellige producenter af varmepumper. Mens Panasonic varmepumper altid har stået for meget høj kvalitet og en lidt højere pris (Panasonic er den mest populære varmepumpeproducent i Danmark, og det er ikke uden grund) står Mitsubishi nærmere for billige her-og-nu-løsninger. Vælg førstnævnte for det bedste resultat på langt sigt.

 [ois skin=”Under post”]


[1] Læs mere om økonomien i et varmepumpeanlæg her: http://www.varmepumpesiden.dk/da-DK/BeregnOekonomien/Sider/Forside.aspx

[2] Mere om det lovpligtige krav: http://www.varmepumpesiden.dk/da-DK/SpoergsmaalOgSvar/Sider/Forside.aspx

[box type=”info” style=”rounded”]Teksten er skrevet af Halfdan Timm. Jeg, Halfdan, studerer jura på Aarhus Universitet og interesserer mig for vedvarende energi.[/box]

Jurastuderende på Aarhus Universitet og interesseret i vedvarende samt bæredygtig energi. Læs mere om mig her.

Halfdan – who has written posts on Simpel Energi.


No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.