Sådan udleder du mindre CO2

Vil du være med til at yde dit for at mindske den globale opvarmning? Ved at foretage nogle simple ændringer i din hverdag er det muligt at gøre dit for, at mindre CO2 ender i atmosfæren og derved accelerer den globale opvarmning.

Det behøver ikke at være hverken dyrt eller omfattende at gøre sit for at afhjælpe planeten med dens varmeproblem. Små, simple ændringer i din hverdag kan være med til hvert år at spare ozonlaget for adskillige ton CO2 – og hvis nok begynder at gøre dette, begynder regnskabet hurtigt at se bedre ud!

Hvad er global opvarmning?

Først en lille introduktion til, hvad global opvarmning er: Når vi kører rundt i vores biler, tænder maskiner i hjemmet og brænder fossile brændstoffer af, siver der CO2 (kuldioxid) op i atmosfæren. Denne kuldioxid skaber huller i vores ozonlag efter devisen ’des mere CO2, des flere ozonhuller’.

en fabrik med masser af sort røg
Alt for meget CO2 ender i dag i atmosfæren. Her fra et kulkraftværk.

Vores ozonlag er hvad, der forhindrer solens skadelige stråler i at ramme os. Ved at udlede for meget CO2 skaber vi huller i ozonlaget, og derfor vil flere af solens stråler ramme os – det betyder mere skadelig Uv-stråling og hvad værre er, højere temperaturer. Ironisk nok kan den globale opvarmning resultere i en ny istid, reagerer vi ikke i tide.

Er du interesseret i at lære mere om den globale opvarmning kan du se Al Gores film ”En ubekvem sandhed” på cirka halvanden time. Denne film var om noget med til at sætte fokus på den globale opvarmning. Herunder kan du se filmen på engelsk uden danske undertekster:

[google 8847562857479496579 nolink]

3 nemme metoder til at udlede mindre CO2 i hverdagen:

Simple ændringer i din hverdag er nok til at du kan gøre dit for at mindske den globale opvarmning. Lad os tage et par stykker herunder – vi starter med 3 nemme, de fleste af os burde kunne gøre:

 • Sluk fjernsynet:
  Fjernsyn i dag har en stand-by funktion. Den er nem at bruge, men det er en farlig vej at spare et par sekunder ad. Har du dit fjersyn tændt 24 timer i døgnet, hvoraf 21 timer er stand-by, bruges 40 % af strømmen i stand-by-mode[1]. Sluk fjernsynet på knappen i stedet for og spar lidt nem CO2.
  Det samme gælder naturligvis for musikanlæg, Playstation osv.
 • Brug kun opvaskemaskinen, når den er fuld:
  Vi danskere har en dårlig vane med at bruge opvaskemaskinen selv hvis den ikke er fuld. Det er spild af vand og elektricitet og en slem udleder af CO2. Hvis du blot bruger vaskemaskinen, når den er helt fuld, kan du spare omkring 50 kilo CO2 og adskillige hundrede kroner – og så bruger du tilmed mindre tid på opvasken. Alle vinder.
 • Brug sparepærer:
  Kan du leve med, at det liger tager 3-5 sekunder for en lampe at tænder, har du meget at vinde ved at udskifte gammeldags glødepærer med moderne sparepærer. Levetid på 6-7.000 timer, det samme lys som normale pærer og moderne former gør sparepærer til en attraktiv løsning i hjemmet[2].
  Her sparer du igen både CO2 og penge. Alle vinder igen.
en mand sidder og ser fjernsyn med en øl
Husk at slukke fjernsynet, når der ikke er mere øl og fodbold.

Disse ændringer burde ikke tage mere end et par timer at indføre, men der er rigtigt meget at vinde på dem. Køb et par sparepærer, brug opvaskemaskinen med omhu (eller endnu bedre: vask op i hånden!) og sluk fjernsynet i stedet for at sætte det på stand-by. For en hel familie vil der være tale om mange hundrede kilo, hvis ikke ton, CO2 at hente allerede her.

3 knap så nemme metoder til at udlede mindre CO2 i hverdagen:

Nu har vi taget de lavt hængende frugter. Lad os i stedet gå efter de lidt sværere, men også mere givtige, metoder her:

 • Slås græsplænen i hånden:
  Du har hverken brug for en havetraktor eller en benzindrevet håndskubber med mindre, du bor på en herregård. Få i stedet lidt motion, spar penge og 50 kilo CO2 om året[3] ved at bruge en helt almindelig håndskubber til at ordne græsplænen. Miljøet og din sundhed vil takke dig for det – og så får du en time en gang imellem i fred og ro!
 • Brug offentlig transport:
  Din bil er noget af det værste, miljøet kan forestille sig. Det er nemt at køre rundt fra A-B, men det udleder ekstremt meget CO2. Ved at tage den offentlige transport kan du ikke alene altid spare penge, i visse tilfælde tid, men i hvert fald en del på CO2-regnskabet. Det er ikke helt lige så nemt og bekvemt, men prøv at tænke på, hvor meget en bil koster dig i reparation, benzin, olie, afgifter og andet. Det er mange penge.
 • Pump dine dæk ordentligt:
  Hvis du ikke kan leve uden bilen (og det håber vi, du kan), skal du i hvert fald sørge for at pumpe dækkene ordentligt. Din bil bruger hurtigt 3 % mere benzin og dækkende bliver hurtigere nedslidt, når ikke dækkende er ordentligt pumpede. Du kan både spare masser af penge og CO2-udledning ved et par gange om året at tage på tankstationen og også pumpe dækkende, nu du er i gang alligevel.
et tog holder parkeret i metroen
Metroen er et godt alternativ til bilen i byen.

Vi sætter større og større krav til dig. Er du med indtil nu, er det flot – men det er først nu, det bliver rigtigt hårdt!

3 umulige metoder til at udlede meget mindre CO2:

Disse frugter er alt andet end lavt hængende, men hvis vi alle fulgte rådene herunder, ville global opvarmning ikke være andet end en dårlig joke:

 • Køb en elbil:
  Elbiler udvikler sig i øjeblikket med lynets hast. Du kan i dag køre mange hundrede kilometer på en opladning, og en elbil bruger en brøkdel af den energi, en benzinbil bruger[4]. Med en elbil kan du spare helt utroligt mange tusinde kroner om måneden samtidigt med, at Moder Jord ser på med milde øjne, at du fræser rundt i tide og utide. Kombiner en elbil med et solcelleanlæg for at tage det hele til et helt nyt niveau.
  Læs mere om elbiler på den danske Elbilbloggen.dk.
 • Opsæt solceller og / eller jordvarme:
  I forhold til et gammelt oliefyr eller gasfyr er solceller og / eller jordvarme en ren åbenbaring. Her tages energien, solen i så rigelige mængder alligevel giver os, og bruges til at opvarme huset og i solcellernes tilfælde også at oplade fx ens elbil.
 • Spis mindre kød:
  At opdrætte, slagte og transportere dyr fra stald til vores madtallerken og noget af det, der kræver suverænt mest CO2 i vores moderne verden. Du kan sige fra overfor dette ved at spise mindre kød i din hverdag – eller gå hele vejen og blive enten veganer eller vegetar. At spise en bøf på 250g er det samme som at køre 20 kilometer i bilen[5] – og er du vild med får, går det helt galt!
et solcellepanel og en blå himmel
Solceller er en investering i fremtiden.

At køre en elbil, at investere i solceller og at spise mindre kød er at bede om rigtigt meget. Det er vi godt klar over. Men til gengæld er det også noget af det, der rykker hårdest i forhold til miljøet. Sæt standarden for dine venner og familie ved at indføre i hvert fald de 3 nemme trin i denne guide – og de sidste 6 for viderekomne.

Skriv endeligt en kommentar herunder, hvis du har noget på hjerte![1] http://globalwarming-facts.info/50-tips.html
[2] http://www.dongenergy.dk/privat/energiforum/sparenergi/mytetjek/Pages/tremyteromsparepaerer.aspx
[3] http://www.wikihow.com/Take-Action-to-Reduce-Global-Warming
[4] http://mediamatters.org/research/201202080012
[5] http://ing.dk/artikel/84506-en-boef-forurener-ligesaa-meget-som-20-kilometer-bilkoersel

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.