Solceller ikke slået igennem i Spanien endnu

Det her er ganske uvidenskabeligt, da jeg ikke har andet end mine egne øjne at basere det på – men det er mit indtryk, at solceller slet ikke er slået igennem i Spanien endnu, som tilfældet fx er med Tyskland.

Jeg sidder på nuværende tidspunkt i et sommerhus i Spanien, hvor jeg sammen med 19 andre meget dygtige mennesker skal arbejde den næste uge i sydens varme. For at komme ud til sommerhuset er vi kørt en times tid fra Barcelona lufthavn, og vi har derfor haft mulighed for at se lidt af det spanske landskab hen ad motorvejen og af de små kringlede veje op til sommerhuset. Som interesseret i vedvarende energi holdte jeg selvfølgeligt øje med mængden af solceller, og det var mildt sagt skuffende.

Der var godt nok ikke særligt mange solceller taget i betragtning af, at vi faktisk kørte rundt heroppe i lidt over en times tid. 2-3 anlæg var alt hvad det blev til, og det var ikke engang særligt store anlæg. Tværtimod.

Men jeg har også et bud på hvorfor det er sådan.

Solceller er dyre – Spanien har ikke råd

Spanien er et af de fire PIGS-lande. Portugal, Irland, Grækenland og Spanien. Det er de fire lande, der har taget det hårdeste hug med den nuværende recession og som ligger og slås med gældskriser lidt værre end alle vores andres. Spanien især har kæmpestore problemer med arbejdsløshed på tocifrede procenttal og strejkende folk.

I en sådan tid er der bare ikke penge at bruge på solcelleanlæg, der selvom de selvfølgeligt er en tand billigere hernede (ligesom du kan få billige tyske solceller) stadigt er en voldsom investering for en almindelig, spansk familie.

Det er en skam taget i betragtning af klimaet hernede. I Danmark har vi så og så meget sol, men de har lige tre gange så meget hernede. Et solcelleanlæg ville derfor kunne producere langt mere strøm hernede end det ville i Danmark, og gevinsten for kloden ved at Spanien tog solceller til sig ville derfor være enorm. Især, når der er så mange spanske mennesker kontra danskere!

Et spørgsmål om tid

Af netop ovennævnte grunde er jeg til gengæld heller ikke i tvivl om, at det blot er et spørgsmål om tid, før end solceller også vil slå igennem nede i Spanien. Forretningen er så åbenlyst god, at det blot handler om at gøre den spanske befolkning trygge ved idéen om delvist at have et så stort apparatur hængende på deres hus og delvist at investere den fine mængde penge, der skal til.

Den, der sørger for at få solceller til at slå igennem i Danmark for alvor, har rigtigt mange gode penge at tjene hernede. Og det er det sidste ord jeg vil skrive før jeg hopper ud og nyder det gode vejr her i sommerhuset. Sommerhuset uden solceller, naturligvis.

Læs mere om solceller.

Herunder et billede af hvor jeg sidder lige nu:

udsigten fra sommerhuset nord fra barcelona

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Solceller ikke slået igennem i Spanien endnu, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Om Halfdan

Jurastuderende på Aarhus Universitet og interesseret i vedvarende samt bæredygtig energi. Læs mere om mig her.
No comments yet.

Skriv et svar