SimpelEnergi.dk – Elbilen er det billige alternativ til bilen

Mine forældre købte over sommeren en elbil. Den har de desværre lige solgt igen, tilbage til Nissan, da Better Place som en del af aftalen desværre gik konkurs. Sådan er det nu og engang.

Jeg nåede at køre rundt i deres bil et par gange. Noter her, at der var tale om en Nissan – det var på ingen måde en Tesla, vi kørte rundt i. Den var endda lidt brugt.

Men det føltes alligevel som uendelig luksus. Måden, at den nærmest lydløst flød gennem trafikken frem for en almindelig benzinsluger var fantastisk. Den var fænomenal at køre rundt i. Glemmer vi de allermindste elbiler på markedet, man bare skal undgå, er jeg sikker på, dette er tilfældet generelt for elbiler.

Jeg er dog ikke ignorant – de færreste har prøvet at køre i en elbil og kan derfor ikke købe en af slagsen blot fordi, jeg siger, det er lækkert at køre rundt i. Vi skal have de økonomiske detaljer på bordet.

Herunder kan du se, hvorfor en elbil er uendeligt meget billigere end en benzinbil.

en benzintankIngen benzin

Benzin er dyrt. Det er strøm ikke. Med mine forældres elbil uden abonnementer og blot med almindelig opladning betalte de cirka 1 krone for et køre 4 kilometer i den. Det svarer altså til 25 øre per kilometer. Til sammenligning skal du regne med, at du med en almindelig benzinbil inklusive olie, reparationer og så videre skal ud at betale omkring 3-4 kroner per kilometer kørt i bilens livstid.

Og reparationer er et andet spændende punkt.

En elbil har kun en bevægelig del i motoren. Den torque, der drejer hjulene rundt. Der er mange hundrede bevægelige dele i en benzinmotor og også derfor mange hundrede dele, der kan gå i stykker.

Reperationsudgifter til en elbil kan nærmest stilles lig ingenting. Det koster nærmest intet. Det er en ganske væsentlig udgift, du tager fra din almindelige benzinbil, og bare dropper.

Luksusbil

Det hører også med til historien, at der ingen registreringsafgifter er på en elbil. Altså vil du med en elbil for fx 300.000 kroner kunne købe en rigtigt lækkert bil, som producenten får 300.000 kroner for. Køber du en almindelig benzinbil går måske 150 tkr. til staten, og derfor får du bare ikke en helt så lækker bil for pengene.

Det er ikke sikkert, at elbiler er afgiftsfritagede i resten af deres levetid – men du kan regne med det lidt endnu.

En Tesla S koster 4-500.000 kroner i Danmark og er en sand luksusbil. Sådan en, der vil koste et pænt stykke over en million kroner, var der tale om en almindelig benzinbil.

Prøv at se denne video med Tesla S – den viser lidt, hvad jeg taler om:

Alternativet

Jeg har et tredje alternativ, hvis du ikke ønsker at købe en elbil endnu (der er også grunde til ikke at gøre det, selvom der bliver færre og færre) og hvis du ikke ønsker en benzinbil.

Her er der tale om en cykel (de koster fra et par tusinde kroner og op efter og ikke meget i løbende vedligeholdelse).

Jeg har i dag regnet på, hvor meget jeg brænder i kalorier ved at cykle til og fra Frederiksberg og Hellerup, hvor jeg arbejder. Det er en udregning, du kan se her på Nem-sundhed.dk.

Det var alt herfra!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)
SimpelEnergi.dk - Elbilen er det billige alternativ til bilen, 4.5 out of 5 based on 2 ratings

Om Halfdan

Jurastuderende på Aarhus Universitet og interesseret i vedvarende samt bæredygtig energi. Læs mere om mig her.
No comments yet.

Skriv et svar