Sådan sparer du på papir og blæk

en hvid printer på et kontorOver 350 millioner tomme blækpatroner skal hvert år enten skaffes af vejen eller genbruges. Det er rigtigt mange af slagsen. Derfor  kan du gøre miljøet en kæmpe tjeneste ved at spare lidt på printerforbruget i fremtiden.

Nøglen til at redde miljøet fra printerens gab er at bruge mindre papir. Ikke alene er det et ressourcespild af dimensioner med alle blækpatronerne, men også det at producere papir tager rigtigt mange træer og ressourcer – at producere 1 ton papir tager lige så meget energi som at holde et hjem kørende i 10 måneder. Og det er vel at mærke uden, at vi begynder at kigge på mængden af træer, der også ryger i processen.

Men at bruge lidt mindre papir og lidt mindre energi på printeren kræver ikke mange ofre.

Standby-funktion og genbrug

Først og fremmest har alle nyere printere en stand-by funktion. Ligesom det er helt unødvendigt at lade fjernsynet stå tændt hele dagen, er der heller ingen grund til at lade printeren gøre dette (og om natten). Sæt printeren på standby og gå selv hen til den, når det er tid til at printe igen. Dette kan der hurtigt spares en del energi på. Er der tale om et stort kontor, så nøjes med at have én printer og hav så denne tændt hele tiden. 30 sekunders kø ved printeren er bedre end at slagte en regnskov ekstra for behageligheden.

Blækpatroner findes i dag i genbrugelige versioner. Du kan smide dine patroner til genbrug og købe patroner, der kommer direkte fra genbrug. I stedet for at købe den 10kr billigere løsning, så støt miljøet og køb blækpatroner, der kan nedbrydes og genbruges igen, når du har tømt patronen for blæk.

Farveprint koster en del mere end blækprint. Hold dig derfor til sort / hvid så længe overhovedet muligt. På et større kontor over en længere periode kan der også spares rigtigt meget energi og rigtigt mange træer ad denne vej.

Husk også, at du skal ignorere, hvis din printer siger, den mangler blæk. Det gør den ofte allerede, når der er 25-30 % tilbage i patronen. Fra producentens side giver det god mening at give dig sådanne meddelelser, da du så hopper ud og køber en ny blækpatron, selvom det strengt taget slet ikke er nødvendigt endnu. Du behøver ikke skifte dine blækpatroner før printeren simpelthen ikke kan printe mere!

Print på begge sider

Et stykke papir har to sider. Der er ingen grund til ikke at benytte begge disse sider, når du printer. Skift indstillinger til at bruge begge, og så har du lige pludseligt halveret dit papirforbrug. Sætter du skriftstørrelsen et tak ned, kan du tilmed klemme mere ind på et enkelt stykke papir – med mindre, du bruger briller, er der ingen undskyldning for ikke at gøre det.

Almindelig sund fornuft er nu og engang det, du kommer længst med, når du skal printe. Du kan passende spørge dig selv – er det virkeligt nødvendigt at printe det her stykke papir? Er det virkeligt nødvendigt at printe denne mail? Ofte vil svaret være nej.

Takket være tjenester som Google Drive og Dropbox har vi i dag det meste online. Gmail og Hosted Exchange giver dig backup af dine mails og dokumenter i skyen. Derfor behøver du heller ikke at beholde en fysisk backup af dem. Fra de højere magter er der styr på det hele – stol på disse højere magter til at starte med.

Undertegnede arbejder selv på et kontor. Her bruger vi praktisk taget ikke printeren. Det hele ligger online og kan lige så godt sendes på en mail i stedet for – så det gør vi. Vi sparer papir og tid og slipper for at rode rundt med 100 stykker papir for enden af bordet efter endt arbejdsdag.

Hvis vi alle sammen begyndte at bruge solceller og samtidigt sparede på papiret og blækpatroner, ville det hele straks se lidt bedre ud! 🙂

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Sådan sparer du på papir og blæk, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Om Halfdan

Jurastuderende på Aarhus Universitet og interesseret i vedvarende samt bæredygtig energi. Læs mere om mig her.
No comments yet.

Skriv et svar