Regeringen planlægger at gøre solceller mindre attraktive

Der er underskud i Danmark og pengene skal hentes et eller andet sted – det kunne man frygte er tankegangen bag en ny linje fra regeringen, der vil gøre det mindre attraktivt at have solceller.

solceller er en del af løsningen ikke problemet
Solceller er løsningen - ikke problemet.

Solceller koster Danmark rigtigt dyrt. Dette skyldes at energien fra solceller ikke er pålagt afgifter fra staten, hvilket er tilfældet for den el, du under normale omstændigheder ville købe fra et elselskab – her tjener staten lidt over 1.3kr per kWh. Men når du producerer din energi selv, er der ingen afgifter at hive hjem for staten, og det har fået politikerne til at kigge en ekstra gang på de fordelagtige omstændigheder for solceller. Over 20 år kan det nuværende “hul” ende med at koste staten 4 milliarder kroner i mistede afgifter, og i en tid, hvor hver en sten vendes, er solcellerne desværre et nemt mål.

I en artikel på TV2.dk citeres den administrerende direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, for at sige følgende:

Det er blevet alt for lukrativt for private at sætte solceller på tage

Her på siden må vi stille os fuldstændigt uforstående overfor denne melding.

Solceller bør ikke være for til for statskassen

At staten mister penge på at indbyggerne bygger solceller som aldrig før er en underlig tanke. Den bunder i, at mistede potentielle udgifter opgøres som reelle udgifter. Men her medtages ikke det fulde billede; at solceller fremstilles som skurkene er helt forkert.

Det er rigtigt, at den danske stat tjener færre penge ved solceller. Men til gengæld vinder indbyggerne, der har flere penge til overs til at nedbringe gæld og forbrug, hvilket i sidste ende gavner staten. Og det, at vi forurener langt mindre ved solceller, end hvis vi alle blot købte vores energi ved DONG, har også en hel del at sige. Solceller er ikke til for at udgøre en fantastisk forretning for staten, men for at sikre folket energi – energi, der ikke tærer på jordens i forvejen sparsomme ressourcer. Ud fra denne tankengang kan solceller slet ikke blive lukrative nok.

Flere solceller er et succeskriterie

I udgangen af 2011 var der jf. artiklen på TV2.dk under 3000 danske solcelleranlæg. Dette tal ventes at stige til 25.000 ved udgangen af 2012. Dette betyder, at danskerne i højere grad end nogensinde før er villige til at tage solcellerne til sig. Dette resulterer i flere penge til forbrug og en kæmpe gevinst til miljøet, der skal slås med mindre CO2 fra hele 25.000 danske boliger og virksomheder. Det er noget, der for alvor kan mærkes i CO2-regnskabet!

Ud fra det synspunkt, at det er statens ret at tjene penge på at pålægge energiafgifter på borgerne, er solceller en dårlig forretning. Men for borgerne og især miljøet er det helt fantastisk, at flere og flere danskere vælger at indhente tilbud på solceller. Og nogle ting er vigtigere end regnskabet på kort sigt – kan vi gøre vores for at forhindre en fremtidig miljøkatastrofe bliver et par milliarder i mistede afgifter over 20 år lige pludseligt meget, meget lidt!

Regeringen burde ikke trække den lukrative ordning tilbage, som De Radikale lægger op til. De burde gøre den endnu mere attraktiv. Solceller er ikke problemet, men løsningen!

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.