
En ufærdig elbil lyder i sig selv som et stort problem. Men de ufærdige konceptelbiler, der bliver sendt ud på markedet, gør andet end at frustrere ejerne – de gør det sværere for elbiler at få det gennembrud, teknologien ellers tillader dem i dag.
Lad os starte med at definere en ufærdig elbil: En elbil, der vel nok kan køre, men som ikke har et batteri, der kan klare mere end et par hundrede kilometer på en opladning. På den måde kan du køre til og fra arbejde, men når bilen skal bruges til fx familiebesøg eller længere ture, er den ikke meget værd. Og så er det op til idealisterne alene at købe elbiler – ligesom det er nu. Det er ikke en holdbar situation for elbilens fortsatteudvikling.
Jeg har også et par eksempler på sådanne ufærdige elbiler – og et eksempel på en ægte elbil!
Nissan Leaf
150 kilometer på en opladning. Det er alt, hvad en af Danmarks mest populære elbiler kan klare for os. Bilen kan bl.a. købes sammen med Betterplace Denmark, og trods det skal du slippe knap 300.000 kr for bilen.
Du bliver meget hurtigt træt af at kunne køre så lidt med en Nissan Leaf. Bilen egner sig kun til små og trivielle ture. Jeg kan ikke forestille mig, at en Nissan Leaf kan klare en families behov – måske som sekundær bil, men der skal stadigt en rigtig elbil eller en benzinbil til.
Hvis et opportunistisk par køber en Nissan Leaf i håbet om at skifte til en elbil, bliver de skuffede. Og det bliver ikke gode erfaringer med elbiler, der fortæller videre til venner, familie og kolleger. Nissan Leaf gør det kun værre for elbiler i Danmark ved at være en ufærdig konceptbil med et for småt batteri.
Renault Fluenze
En anden meget populær elbil, også pushet af Betterplace, er Renault Fluenze. Denne familiebil med plads til 5 mennesker holder ikke meget over 100 kilometer på en hel opladning. Igen er det ikke noget, der kan erstatte en benzinbil, og med 100 km på en opladning er det ikke engang tæt på at være tilfældet.
Renault laver også andre elbiler, der desværre ikke er kommet til Danmark endnu. Elbiler, der også har et væsentligt mere imponerende batteri. Men for nu bør vi blot lade helt være.
En ægte elbil: Tesla S
Tesla S kan køre 4-500 kilometer på en opladning, har plads til en hel familie og ligner mere en Audi A5 end en Fiat 500. Det er den type bil, du ikke har lyst til at købe, blot fordi det er en elbil – men fordi det set og ret er den bedste bil!
- Læs mere: Tesla Model S, den ultimative elbil
Tesla har ikke forsøgt at skabe den billigste elbil, eller den, der fylder mindst. De har forsøgt at skabe den bedste af slagsen. Den, der rent faktisk kan erstatte en elbil, og som ikke blot erstatter, men forbedrer!
Tesla S og lignende biler er præcis, hvad vi har brug for. Her skal elbilejeren ikke gå på kompromis for at spare penge og miljøsvinende stoffer. I stedet for ender det rent faktisk med at være en fordel at skifte til en elbil. Og så bliver det helt automatisk også mere tiltrækkende at købe en elbil og støtte miljøet!
Problemet med ufærdige elbiler,
Nå Halfdan… din blogger.. du blokkerer….har lige læst din artikel om ufuldstændige elbiler, og da kan man da også tale om ufuldstændig artikel…LoL…. Som du ved har vi en Fluenze og vi må hele tiden lægge ører til bilens manglende rækkevidde.. Det er altså en akademisk tilgang.. og meget svær at ændre på.. Efter 14000 km har vi ikke haft et eneste problem selvom man kunne forvente at din artikel kunne være rigtig. Det lyder jo helt uholdbart med 185 km i rækkevidde..Hvor du får dine mindre end 100 fra kender jeg intet til. Men 185 holder den også kun sjældent. men hos os har vi hver vores profil. Susanne kører hver dag jeg ikke så tit og sikkert hurtigere.. Hendes rækkevidde er 132 i snit min 120 – når vi tænder for Oscar – det intelligente navigationssystem. I praksis har vi ofte omkring 150 på denne årstid. Og netop Oscar fortæller os hele tiden hvor meget strøm der er på batteriet når vi når til destinationen, står der mere end 10 % og man ved destinationen er enten en skiftestation eller ladestander spekulerer du altså ikke mere på rækkevidde – i praksis. Og det virker. Vi har prøvekørt med 1 % og kørte ind i indkørslen hvor advarslen var – batteriet er tomt. All right hele denne nye måde at tænke bilkørsel på er under opstart og skiftestationer har endnu ikke døgnåbent, til gengæld er de endnu bemandede. Men hvilke teknologiske projekter af denne kaliber er startet uden indkøring. Det var vist kun Better Place der forestillede sig at det kunne dette projekt.. Al anden teknologi har indkøring og det har dette også med mange nedbrud på skiftestationerne endnu. Men det funker generelt og den er dejlig at køre i og alle skiftestationer er nu på plads på nær 3 så vi kører stort set over hele landet.. Men paradigmer – dine iblandt – er der mange af, senest for 1 time siden da en fotograf fra Fyens Stiftstidende kom for at fotografere til et indlæg næste weekend. Så siger han der er 1 grund til jeg ikke ville købe sådan en uanset den er smart og jeg virkelig gerne vil. Rækkevidde. Så spørger jeg hvor langt han da kører som fotograf med udgangspunkt i Odense – hvor der er 2 batteriskiftestationer ( kildebjerg nord og syd ) – dertil siger han at det ved han helt præcist – 120 km i gennesnit hver dag og ser ud som at så er det klart en bil med ++130 km i rækkevidder og med mulighed for udskifteligt batteri slet ikke duer… Undskyld jeg fatter ikke logikken men desværre er der mange der hænger i paradigmer og teori så der er jo slet ikke solgt nok biler endnu… Derfor er der brug for at tale projektet op ikke ned og dermed blokkere det – det ku du blogge lidt om… 🙂 nå man må forvente lidt modspil når man blander sig – det håber jeg du klarer… bedste hilsner. PS jeg ville også gerne ha en Tesla, men der var meget andet jeg gerne ville have før jeg brugte så mange penge på en bil – 2 Fluenze måske….