Politisk sikkerhed skaber grundlag for vedvarende energi

statue af hc andersen dansk symbolDen teknologiske udvikling til trods, så er det ikke forventet, at mere end 25.000 danske husstande vil have solceller i udgangen af 2012.

Tallet isoleret set kan lyde højt. Men med et pænt stykke over 1 million ejerboliger i Danmark, er der potentiale for et langt større tal end sølle 25.000. Teknologien er der, besparelsen er der, oplysningen er der – kun en enkelt ting mangler: sikkerheden.

Som Michael Munk var inde på, er det ikke kun janteloven, der er med til at sinke solceller i Danmark: det er også i høj grad politikernes problem med endeligt at anerkende solceller som løsningen på Danmarks afhængig af fossile brændstoffer.

Solceller som løsningen

Nogle politikere vil endda i dag gå så langt som at sige, at solceller nærmere er problemet end løsningen. Dette argumenteres der for ved at referere til det milliard-store underskud, vi i Danmark slås med år efter år. Staten tjener rigtigt mange penge på at pålægge energi i Danmark afgifter. Netop de afgifter, der ikke er gældende for solceller. Endnu. For det overvejer politikerne nu.

Sådanne meldinger er med til at stoppe den ellers bragende udvikling, solceller er inde i. For hvem ønsker at investere i solceller til tagryggen, en vindmølle til haven eller jordvarmeanlæg til undergrunden, hvis der er usikkerhed om investeringens værdi om 5 år?

Netop det, at politikerne ikke endeligt har anerkendt vedvarende energi som løsningen på Danmarks energiproblemer – eller i hvert fald ikke opfører sig, som om dette er tilfældet – er den ubetinget største hindring for at få udbredt de miljøvenlige alternativer til oliefyr og gasfyr.

Danmarks afhængighed bør stoppes

Danmark er på nuværende tidspunkt, som så godt som alle andre lande i og udenfor EU, afhængig af fossile brændstoffer såsom kul og olie. Det store problem ved dette er ikke den evigt stigende pris, der ellers har potentiale til at ruinere danske bilejere, hvis ikke afgiften på benzin varieres i fremtiden. Problemet er, at vi en dag løber tør. Og så er det lige meget, om vi vil betale 100 eller 300 dollars for en tønde olie, hvis der ikke er nogen tønde olie til salg.

Mange lande har allerede indset dette. Tyskland bygger solceller i et imponerende tempo, Danmark selv er førende indenfor vindmøller og USA forsker på højt tryk i at udvikle blandt andet thorium som et “brændstof” til biler.

Desværre går det ikke hurtigt nok; men en vis sikkerhed fra politisk side, vil kunne gøre underværker.

Danmark har ikke et “grønt” parti i dag. Det tætteste vi kommer herpå er Enhedslisten. Og en stemme på EL bør begrundes i andet end blot deres grønne politik.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Politisk sikkerhed skaber grundlag for vedvarende energi , 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Om Halfdan

Jurastuderende på Aarhus Universitet og interesseret i vedvarende samt bæredygtig energi. Læs mere om mig her.
No comments yet.

Skriv et svar