Nordjyde: Janteloven ødelægger det for solceller

Har man fundet en rigtig smart investering, bliver man mødt med skepsis i stedet for ros og spørgsmål, siger nordjyde, der alligevel har taget springet og investeret i solceller – janteloven til trods.

”Lad os nu lige ” og ”Regeringen kommer sikkert med et eller andet, der ødelægger din investering” er kommentarer, nordjyske Michael Munk er helt vant til at høre. Han valgte i 2011 at investere i et privat solcelleanlæg til hjemmet, og siden da har familie og venner været interesseret, men de har ikke selv turdet tage springet til vedvarende energi.

michael munk med hans solcelleanlæg

Michael Munk foran hans solcelleanlæg.

Michael Munks incitament til at købe et solcelleanlæg var økonomien – og ikke miljøet, selvom det er godt at vide, at miljøet ikke lider unyttig last længere. Sådan er det også for de fleste andre. Det er muligt at fortælle folk, at de sparer 200 tons CO2 om året, men de vil meget hellere spare 20.000kr. Hvis folk skal betale for det, skal det kunne betale sig i kolde kontanter og ikke i flygtige miljøvariabler.

Nye regeringsudtalelser gør det ikke bedre

 

Regeringen udtalte for nyligt, at solcellens afgiftsfrie status ikke er en hellig ko og meget vel kan blive slagtet i kommende finanslovsforhandlinger. Dette skabte overskrifter i landets aviser, der ikke var sene til at erklære solcelleanlæggets tid som en dansk superstjerne ovre.Ifølge Michael Munk er det især tilbagebetalingstiden på et solcelleanlæg, hans venner og familie bekymrer sig om. Derfor falder interessen for at investere i solceller også, når Regeringen lægger op til, at tilbagebetalingstiden hurtigt kan blive et år eller to længere med en ny afgift på strøm fra solceller.

Afgiften på solceller retfærdiggøres med, at solcellebrugerne slipper for at betale den heftige afgift på el fra elselskaber, hvor staten tager en væsentlig del af prisen på lidt over 2kr for en kWh. Strøm fra solceller er så godt som gratis, og derfor mister staten altså penge, hver gang et solcelleanlæg bliver installeret.

Skulle man da tro. Argumentationen holder bare ikke for Michael Munk, der tværtimod mener, at staten faktisk tjener en hel del penge, hver gang et solcelleanlæg installeres i Danmark.

Solceller er godt for staten

Staten tjener ikke penge på strømafgifter. Men det gør den til gengæld på andre måder.

Hver gang et solcelleanlæg installeres, bruges en del mandetimer på ren opsætning. Dette giver løn og løn betales der skat af. Derudover er der moms på et solcelleanlæg, hvor staten hurtigt kan hive 15-25.000kr hjem på et større solcelleanlæg.

Sidst, men ikke mindst, sparer Michael Munk en del penge om året på hans solcelleanlæg, der producerer den strøm, han har brug for. Denne årlige besparelse bliver ikke lagt i banken, men bliver brugt på øget forbrug – det øgede forbrug, både den nuværende og den forhenværende regering så desperat forsøger at skabe for at skubbe Danmark ud af den økonomiske krise, der har ramt så godt som hele verden.

Alt i alt forstår hverken Michael Munk eller andre ejere af solcelleanlæg argumentationen om, at de ikke bidrager til statskassen med deres solcelleanlæg. De er heller ikke sene til at stille spørgsmålstegn ved, om solceller skal opsættes for statens, miljøets eller opsætterens interesse. I øjeblikket gavner det både opsætteren og miljøet, og til en vis grad altså også staten – en fordeling, der meget vel kan blive skævvredet i fremtiden med de nye toner fra regeringen.

25 % af private husstande med solceller

Adspurgt, hvordan det ser ud for solcellers udbredelse i Danmark om 10 år, spår Michael Munk, at 25 % af de private husstande i Danmark vil være selvforsynende med vedvarende energi på den ene eller den anden måde.

Dette forudsætter, at der fra politisk side ikke foretages yderligere, der gør det mindre attraktivt at opsætte solceller – som fx at sætte en afgift på strøm skabt med solceller. De fleste kan sagtens se fordelen i at investere i vedvarende energi, men det at tage skridtet fuld ud er for mange alligevel en for stor mundfuld.

Og så ender vil tilbage, hvor vi startede – vil vi betale for et solcelleanlæg? Det vil vi sikkert gerne – men lad os lige se tiden an først!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Nordjyde: Janteloven ødelægger det for solceller, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Om Halfdan

Jurastuderende på Aarhus Universitet og interesseret i vedvarende samt bæredygtig energi. Læs mere om mig her.
No comments yet.

Skriv et svar