Ingeniør: Uheldige begrænsninger på solcelleanlæg

Ivan Timm er en glad mand. Han har købt et solcelleanlæg, og da han er uddannet tømrer og ingeniør, glæder han sig til selv at opsætte dette. Men en enkelt ting kunne nu være bedre – hvis det var tilladt at have mere end et 6 kW-anlæg, så både en elbil og et hus kunne holdes kørende alene med solceller!

Men lad os skrue tiden en smule tilbage:

et billede af et solcellepanel

Et af de 26 solcellepaneler, der i sommerferien skal opsættes på Fyn.

Ivan Timm & Birgitte Lange har i et par måneder ledt efter en passende leverandør af solceller. Det burde ikke være svært, men netop fordi der er så mange udbydere, har det været svært at vælge, når de alle sammen tilbyder det samme. Der har været tale om, at det var svært at se skoven for bare træer.

Når de alle sammen tilbyder det samme, har det været svært at vælge.

Men valget faldt dog til sidst. Tungen på vægtskålen blev en anbefaling fra en bekendt solcelleejer, der også har investeret i solceller, og derfor føler Ivan Timm sig overbevist om, at han også har fundet det bedste tilbud på solceller.

Vælger selv at montere solcellerne

Mange solcelleleverandører- og sælgere vil ikke sælge et solcelleanlæg, med mindre, de også får lov til at opsætte det. Sådan var det ikke med den leverandør, Ivan endte med at vælge. Her måtte Ivan, der med en uddannelse som tømrer og ingeniør i bagagen, gerne selv installere anlægget og derved spare penge.

Det ville være tosset, når jeg selv er tømrer, at betale en anden tømrer for at sætte det op. Her kunne vi lige så godt spare nogle penge.

Det betyder, at anlægget på 5 kW også ender med at koste en smule mindre, end majoriteten af de tilbud, Ivan er blevet præsenteret med af de mange solcellemontører.

5 kW er nok til at dække Ivan og hans families elforbrug. Men alligevel ville fynboen ønske, at skattereglerne blev ændret, således at det kunne betale sig at investere i fx 10 kW eller 12 kW – og det hænger sammen med elbiler.

Det kommende fynske solcelleanlæg består af 26 paneler af den slags til højre. Alle har en styrke på 190 W og en størrelse på 80×160 cm.

Solceller kan ikke klare både hus og elbil

Som det er nu kan et solcelleanlæg på 6 kW klare enten en elbil eller et hus. Men det kan ikke producere strøm nok til at holde huset varmt og bilen kørende. Det er en skam, da elbiler utvivlsomt er et marked med et kæmpe potentiale i fremtiden – hvad end fremtiden er 5, 10 eller 20 år væk.

Ivan Timm håber, at enten den nuværende regering eller den kommende regering vil gøre det fordelagtigt at have et større solcelleanlæg end 6 kW. Ikke nødvendigvis med henblik på selv at producere strøm og sælge det, men at producere strøm og rent faktisk bruge det til flere aspekter end blot huset.

Hvor langt væk dette er vil tiden vise.

Grimt solcelleanlæg gemmes væk

Ikke alle synes et solcelleanlæg på taget ser flot ud. Slet ikke Ivan & Birgitte, der bor i et ældre hus fra 1910. Der ville det være en decideret skam at proppe solceller på taget, og derfor er parret også meget glade for i stedet for at kunne lægge solenergianlægget på en anden og mindre bygning i baghaven.

Bygningens tag er vendt mod syd ligesom den primære bebyggelsesejendom, men her undgås det at “skæmme” det flotte hustag fra 1910. Det kræver yderligere fældning af et par træer for at alle sålens stråler når frem – men det er et spændende sommerferieprojekt, Ivan ser frem til at gennemføre.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Ingeniør: Uheldige begrænsninger på solcelleanlæg, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Om Halfdan

Jurastuderende på Aarhus Universitet og interesseret i vedvarende samt bæredygtig energi. Læs mere om mig her.

One Response to Ingeniør: Uheldige begrænsninger på solcelleanlæg

 1. Uffe S. juli 8, 2012 at 6:45 pm #

  Faktisk må man gerne opsætte et anlæg som er større end 6 kWp (kilowatt-peak). Begrænsningen består derimod i at for at man kan anvende “nettomålerordningen”, må man maksimalt levere en effekt på 6kW til elnettet – og da dette skal ses som et “øjebliksbillede”, betyder det at man godt kan opsætte anlæg som er større end 6 kWp.

  Opsætter man ex. et anlæg på 10 kWp, vil dette anlæg på en solrig dag starte lidt tidligere, og slutte lidt senere end et 6 kWp anlæg. Når 10 kWp-anlægget på et tidspunkt rammer de 6kW skal der i inverteren så være en effektbegrænsning, som sørger for at der ikke leveres mere end de 6 kW til elnettet. Men netop fordi at 10 kWp-anlægget starter lidt tidligere, slutter lidt senere, og har et længere interval med maksimal udnyttelse, så vil man kunne producere flere kWh (kilowatt-timer). Om det kan betale sig, afhænger af den enkeltes situation, og kræver nogle beregninger.
  Se evt. mere her:
  http://www.energinet.dk/DA/El/Solceller-og-andre-mikro-VE-anlaeg/Sider/Solceller-og-andre-mikro-VE-anlaeg.aspx
  http://flytinyt.dk/2012/07/misforstaelser-om-solcelleanlaeg-pa-6-kwp/
  http://www.solia.dk/nettoafregning.php

  Men ja, det er et stort marked med mange spillere, og ikke mindst regler og systemer, som kan være lidt svære at overskue. Men bestemt dejligt at se at flere og flere har fået lyst til at investere i solcelleanlæg 🙂

  / Uffe

Skriv et svar