Ideologien betyder mere end økonomien for civilingeniør

Martin Jensen er på mange måder en ordinær mand – han lever i Midtjylland, er gift og har et udmærket job som civilingeniør. Men hvor Martin Jensen udmærker sig er på energiområdet; Martin valgte nemlig allerede for 8 år siden at investere i solceller til hjemmet.

For 8 år siden var solceller ikke engang på 1/10 af det niveau og den omtale, de har i dag. Det var for de flestes vedkommende slet ikke en mulighed, der kunne overvejes. Dette skyldes delvist, at solceller var langt dyrere på dette tidspunkt, og at de praktisk taget ikke var omtalt i medierne af samme grund.

For Martin var dette dog ikke væsentligt. Som en sand ideologist valgte han alligevel at tage til Tyskland og snakke med forskellige leverandører her, hvilket mundede ud i købet af et solcelleanlæg med 12 blokke for godt 8 år siden.

“Set i forhold til nutidens solceller er de hverken lige så effektive eller flotte – men jeg er glad for alligevel at have været med fra starten”, udtaler Martin selv om sine solceller.

I dag er tilbagebetalingstiden for et solcelleanlæg cirka 8-10 år. For Martins vedkommende er der nærmere tale om 15 år, og solcelleanlægget har derfor ikke betalt sig selv hjem endnu – men der er heller ikke mange år til. Økonomisk set har det dog stadigt være en glimrende investering, da elpriserne er steget markant siden købet af anlægget for 8 år siden, hvilket Martin ikke har medtaget i sine beregninger af anlæggets effektivitet.

Økonomien i anden række

“Økonomien var ikke min primære drivkraft. Det var til gengæld dét, at jeg kunne være med til at starte en ny bølge indenfor vedvarende energi i Danmark.”

Fra starten af ønskede Martin at hjælpe til med udbredelsen af solceller. Han havde set deres potentiale, og da han også havde fakta i forhold til økonomien i orden, gjorde han det til sin mission også at få sine venner til at se lyset. Noget, der set i bagklogskabets lys kunne have ødelagt et venskab eller to

“Jeg havde set lyset, og det skulle de andre selvfølgeligt også. Det blev næsten en religion – Jeg troede på solceller”

En god ven fortalte dog Martin hvad der var ved at ske, før end Martin endeligt fik ødelagt nogle venskaber. Og det lykkes også Martin at få skubbet et solcelleanlæg eller to ud til venner fra samme tyske leverandør, han selv havde benyttet sig af til at starte med. De to venner er i dag glade for anlægget, hvilket for deres vedkommende har tjent sig hjem lige rundt om hjørnet, da teknologien allerede tre år efter Martins køb af solceller havde udviklet sig meget.

Som set i andre interviews på SimpelEnergi.dk har primært de økonomiske fordele ved at investere i solceller været drivkraften for de, der har valgt denne vej. Det forstår Martin også udmærket. Derfor frygter han også, at den danske stat vil lave uoprettelig skade ved at fjerne nogle af de afgiftsfritagelser, danske solcelleejere i dag lever trygt under. De afgiftsfritagelser, der for manges vedkommende er halvdelen af grunden til overhovedet at overveje en investering i solceller til at starte med.

Næste skridt – en vindmølle

Selvom Martin Jensens solcelleanlæg har et par år på bagen (8 år, for at være præcis), er der ingen planer om at udskifte det de næste mange årtier. De tyske solceller er indbegrebet af meget høj kvalitet og Martin har garanti til yderligere to årtier. Men han er ikke færdig med at pleje sin hobby – at spare på strømmen. Næste skridt er en privat vindmølle, der skal opsættes i baghaven.

Naboerne har accepteret vindmøllen efter at have set en demonstration ved en anden vindmølleejer et par kilometer længere vest. Den private vindmølle larmer næsten ikke og kan hjælpe Martin med at skabe den mængde overskudsstrøm, der skal til for både at klare hus og en fremtidig elbil.

Eksempel på en elbil – Tesla S.

En samtidig investering i en privat vindmølle vil dog betyde, at Martin ikke længere kan udnytte tilbageløbsordningen for sine solceller. Alt i alt tangerer idéen om en vindmølle til at være en decideret dårlig økonomisk investering – men det er stadigt ikke for Martin hvad der betyder noget. Det ideologiske og det at hjælpe klimaet står over den økonomiske gevinst, han måske går glip af fra staten.

“Ja, der ryger sikkert lidt i svinget. Og sådan er det nu og engang. Men jeg sover godt om natten velvidende, at jeg gør min del for at bremse de miljøproblemer, vi mennesker er godt i gang med at skabe for planeten.”

Med de ord vil jeg afslutte interviewet og sige mange tak til Martin Jensen for deltagelsen, og jeg har lovet lige at smide et link til et af hans websites: http://a-kasse-priser.org/. Det er altid spændende at have en sand ideolog til snak – og jeg håber, at solcellerne og vindmøllerne også økonomisk kan lære at lege sammen i sand fryd og gammen!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Ideologien betyder mere end økonomien for civilingeniør, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Om Halfdan

Jurastuderende på Aarhus Universitet og interesseret i vedvarende samt bæredygtig energi. Læs mere om mig her.
No comments yet.

Skriv et svar