Går du fra hus og hjem når du udskifter din energikilde?

Vedvarende energi er kommet for at blive. Det har politikerne bestemt. Der går ikke en uge, hvor vi ikke hører om et forslag, der skal forbedre miljøet. Nogle gange forstår vi forslagets substans, andre gange ikke.

Når vi forstår det, er det ofte i forbindelse med forslag omkring energiforbedringer af vores egne hjem. Det kan vi forholde os til. For hvis det er muligt, vil vi jo gerne hjælpe miljøet, og måske også spare gode penge på at forbedre boligen, ikke?

Politikernes forslag til energiforbedringer af vores boliger går ofte på tilskudsordninger til udskiftning af varme- og elkilder, der ikke er gode for miljøet. Ofte er det oliefyret, der får sablen af politikerne. Oliefyret udleder nemlig ekstremt meget CO2 sammenlignet med andre varmekilder som eksempelvis en varmepumpe.

Tilskudsordningerne skal naturligvis fordre, at private husejere får udskiftet energikilder til nyere og mere bæredygtige af slagsen. For mange er CO2 besparelserne nemlig ikke nok, der skal også være en økonomisk besparelse, og netop dét hjælper tilskudsordningerne med.

Hvad de fleste ikke ved er, at udskiftningen af energikilderne kan påvirke husforsikringen og prisen på denne. Og hvad værre er: Hvis din husforsikring ikke er i orden, når uheldet er ude, kan det betyde, at du må gå fra hus og hjem.

Hvorfor er det vigtigt at tjekke sin husforsikring?

Inden vi forklarer, hvorfor du bør have styr på din husforsikring, inden du vælger at udskifte eksempelvis dit oliefyr, skal vi måske lige forklare, hvad begrebet husforsikring egentlig dækker over:

En husforsikring dækker de skader, der kommer på din grund. Her forstås alle de genstande og effekter, der ikke falder ud af grunden, hvis du vender den på hovedet”

Med andre ord kan man sige, at en husforsikring dækker alle de genstande og effekter, der sidder fast på din grund. Dine varme – og elkilder er naturligvis en del af denne definition. Når forsikringsselskaberne skal vurdere, hvor meget din husforsikring skal koste, tages der højde for, hvilke installationer du har i huset.

Derfor kan det have følgende konsekvenser, hvis du glemmer at fortælle dit forsikringsselskaber om dine udskiftninger:

  • Skyldes en skade på dit hus en af dine nye energirigtige installationer, kan forsikringsselskabet nægte at erstatte skaderne. De har nemlig lavet din husforsikring med et andet udgangspunkt, end det, der gør sig gældende på skadestidspunktet.
  • Du betaler en forkert pris for husforsikring. Hos nogle selskaber bliver forsikringen billigere med de nye energirigtige installationer.

Vil du ende som Gitte og Mogens, der tabte mange penge?

Prissammenlignings – og rådgivningstjenesten Mikonomi.dk beretter om et helt konkret situation hvor Gitte og Mogens fra en landsby på Sjælland, kom galt afsted. Det midaldrende ægtepar havde for et par siden fået installeret en luft til vand varmepumpe i stedet for deres gamle oliefyr.

Det hele gik sådan set ganske udmærket, indtil de en dag kom hjem, og alt gik galt. Stort set hele gulvet i stueplanen var oversvømmet. Det viste sig, at der gennem et stykke tid havde været en lækage i husets centrale varmerør. Denne lækage var blevet større og større, og nu var røret bristet.

Gitte og Mogens kontaktede naturligvis deres forsikringsselskab i den tro, at de ville få skaderne erstattet. De blev klogere. De havde nemlig ikke fortalt selskabet om deres nye varmepumpe. Der var derfor bar røv at trutte i – selskabet kunne ikke hjælpe. Og det var selskaberne i deres gode ret til.

Så nu stod de to livsnydere med skader for over 100.000 kr., som de selv skulle betale, hvorfor de måtte låne i husets friværdi. Dette lån kunne være undgået med lidt kløgtighed, da man havde fået installeret varmepumpen. Det havde ikke krævet mere end 5-10 minutter at ringe og lave ændringen hos selskabet.

Husk også entrepriseforsikring

Ovenstående scenarie beskriver, hvordan tingene kan gå galt efter installationen er fundet sted. Det er dog ikke det eneste, du skal være opmærksom på. Normalt dækker en “almindelig” husforsikring ikke skader, der måtte ske under om- eller udbygning. Og det gælder således også ved installation af bæredygtige energikilder.

De skader, der sker under sådanne omstændigheder, skal normalt dækkes af det, der hedder entrepriseforsikring eller af bygherrens forsikring. Det afhænger af, hvilken type skader der er tale om, og hvordan disse er opstået.

En entrepriseforsikring dækker eksempelvis følgende type skader:

  • En udgravning styrter sammen
  • Byggegenstande vælter og skader husets mure eller andet
  • Genstande i huset tager skade som følgende af byggeriet.

Der kan være flere niveauer af entrepriseforsikringer, der dækker noget forskelligt. Du kan vælge at forsikre både din nuværende bolig eller udelukkende til- eller ombygningerne. Udover det, kan du også vælge en dækning, hvor personskader dækkes.

Sørg nu for at få det gjort

For mange mennesker er forsikringerne noget, der ikke just er spændende. Det er til tider svært at forstå, og selvom det er noget, vi alle skal have, så er det alligevel kedeligt. Alternativet er dog langt værre. Det så vi med Gitte og Mogens.

Derfor: Sørg nu for at få det ordnet. Det nemmeste er selvfølgelig at ringe til dit nuværende selskab og få fortalt dem om ændringerne eller tilføjelserne. Et andet alternativ som også kan spare dig mange penge, er at få flere tilbud fra forskellige selskaber. Så er du sikker på, at du har den optimale forsikring og kan måske spare en god sjat penge.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Om Halfdan

Jurastuderende på Aarhus Universitet og interesseret i vedvarende samt bæredygtig energi. Læs mere om mig her.
Comments are closed.