Er mini-solcelleanlæg fremtiden i Danmark?

I Danmark tænker vi store paneler placeret på tagrygge, når snakken falder på solceller. Det gør de også i USA – men over there har de også adgang til meget mindre solcelleanlæg til autocamperen og båden.

Sådanne mini-solcelleanlæg koster ikke mere end et par tusinde kroner og et par timers slid at opsætte, og så kan de sikre strøm til ens båd, hytte, autocamper eller blot som en prisbillig backup til husets strøm.

60 Watts solcelleanlæg i ren IKEA-stil

Et mini-solcelleanlæg kan i USA købes på nettet, som vi i dag køber VVS-udstyr, spil og tøj på nettet i Danmark. Du har mulighed for at bestille et samle-selv-solcellesæt i ren IKEA-stil, hvor både solcellepaneler, monteringsrammer, en controller, en inverter samt alle nødvendige kabler er med.

Et eksempel på et sådant solcelleanlæg kan ses herunder:

solcelleanlæg til under 2.000kr
Solcelleanlægget på amerikanske Amazon.com

Solcelleanlægget producerer op til 60 W med de 4x15W-paneler, der følger med i pakken, og det tager ikke mere end et par timer at opsætte anlægget, hvor der fra tid til anden kan bruges lidt ekstra både gratis og miljøvenlig strøm.

Solcelleanlægget kan klare at blive ramt af sten og snavs, selvom man kører 80 km/t, og det er derfor velegnet til eksempelvis autocampere, der er kendt for at bruge rigtigt meget strøm. Men også både, hytter, almindelige huse og andre strømslugende bekendtskaber kan drage fordel af et sådant minisolcelleanlæg.

Anlægget er knap 1.4 meter langt, cirka en meter langt og 30 centimeter bredt. Og hvad er prisen så for denne herlige pakke med et komplet minisolcelleanlæg?
280 dollars, eller knap 1.700kr.

Solceller kan blive allemandseje

Netop som følge af den meget lave pris og den store tilgængelighed er solceller godt på vej til at blive allemandseje i USA. Det er nemt at få strøm til ens hytte i skoven, selvom der ikke er trukket elektricitet dertil, og det er slut med at sidde ude på havet med ens båd uden strøm til at starte motoren igen. Fordelene ved de næsten bærbare solcelleanlæg er mange.

Og det har amerikanerne i høj grad taget til sig. Som det kan læses i denne rapport fra Interstate Renewable Energy Council er mængden af solcelleanlæg i USA steget drastisk i løbet af de seneste ti år – og her snakker vi ikke blot små anlæg til fx båden, men også store taganlæg i dansk stil og endog store solcelleparker, ligesom vi har vindmølleparker i Danmark!

amerikanske solcelleanlæg på graf
Mængden af solcelleanlæg i USA stiger voldsomt.

Spørgsmålet her er så blot, om vi også i Danmark kan forvente at se sådanne minisolcelleanlæg slå igennem i den nærmeste fremtid. Et spørgsmål vi her på siden vil svare afkræftende med til at starte med.

Danskerne har slet ikke samme tradition for kæmpestore biler, autocampere, både og hytter som amerikanerne har. Derudover har vi, som vi har lagt mærke til her i juni med 60mm regn på 15 minutter, heller ikke det samme antal soltimer på år, som amerikanerne har. Der er simpelthen ikke det samme grundlag og incitament til at købe sådanne minianlæg – men derved ikke sagt, at det ikke kan betale sig at købe et ægte solcelleanlæg og opsætte dette. Som vores beregninger på solceller og priser her viser, er det så sandeligt tilfældet!

Kom gerne med en kommentar. Byder fremtiden for solcelleanlæg i Danmark på minianlæg som dem i USA, eller er det noget, vi skal kigge langt efter? 🙂


No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.