Efterisolering


Warning: Undefined variable $customprofilefield in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 66

Warning: Undefined variable $display_google_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152

Warning: Undefined variable $display_facebook_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152

Warning: Undefined variable $display_twitter_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152

Warning: Undefined variable $display_youtube_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152

Warning: Undefined variable $display_linkedin_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152

Warning: Undefined variable $display_pinterest_profile in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/author-box-with-different-description/author_box_display.php on line 152

Warning: Undefined variable $html in /var/www/halfdan-timm.dk/public_html/simpelenergi.dk/wp-content/plugins/Disclaimer/sponsorposts.php on line 29

Efterisolering – det, at forbedre eksisterende isolation eller at isolere for første gang – forbedrer indeklimaet, sænker din varmeregning, giver dig en bedre Energimærkning og gør det i det hele taget lidt sjovere at være boligejer. En efterisolering er en investering på lige linje med fx at installere solceller eller at hulmursisolere.

Statens Byggeforskningsinstitut har regnet ud, at man kan spare cirka 30 % af ens rumopvarming ved professionel efterisolering. Hvor mange penge er det om året for dig?

en mand med hjelm isolerer en ydervægSimpelEnergi.dk anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på efterisolering og vælg det billigste!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige håndværkere.

Montørerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Gå til spørgeskemaet og hent tilbud – det er helt gratis:

Efterisolering udføres på huset efter, at det er bygget. De fleste steder på et hus kan efterisoleres – men nogle tjener sig selvfølgeligt hurtigere end end tidligere. Alt dette kommer vi ind på herunder. At få foretaget efterisolering kan være den bedste investering, du gør i dit hus i år!

Efterisolering af gulv, loft og hulmur

en varmemåler og en rød slange

Du kan efterisolere såvel gulv som luft og hulmur – men det stopper ikke her.

Du bør overveje en komplet efterisolering, dog gerne et skridt ad gangen, med følgende steps:

  • Tagkonstruktioner, herunder dampspærre
  • Lofter og skråvægge
  • Skunkrum
  • Ydervægge
  • Gulv og kælder
  • Kældervægge

Varme søger altid op ad i dit hjem. Derfor giver det bedst mening at starte med loftkonstruktioner og mure for at spare mest muligt. Efterisolering af loft og efterisolering af hulmur er typisk de to isoleringsformer, der hurtigst vil have tjent sig selv hjem – det tager lidt længere tid med såvel kældervægge som skunkrum.

Husk, at efterisolering også kan indebære at isolere et givent område for første gang. Er dine hulmure helt hule lige nu smider du for mange tusinde kroner i varme ud hvert eneste år; efterisolering kan her sagtens være at give murene en indledende omgang mineraluld eller papiruld.

Eksempel: Jeg har et hjem, hvor jeg forbedrer isoleringen i mit loft fra 100 millimeter til 300 millimeter. Denne efterisolering af mit loft vil medføre en årlig besparelse på 3.000 kroner på varmeregningen. Og dette er 3.000 kroner efter skat vel at mærke.

Standard for isolering for et par årtier siden var 100 millimeter. I dag anbefales 300 millimeter som udgangspunkt. Som illustreret i eksemplet herover kan det nemt betale sig af tage 100 millimeter-isolering ud og erstatte detmed en 300 millimeter-version.

Papiruld, flamingo og glasuld

Man kan efterisolere med flere forskellige produkter.

Især glasuld og stenuld – kendt som mineraluld – er meget populært at efterisolere med. Mineralulden er billig og kan benyttes overalt i ens hjem, hvor fx flamingo som isoleringsmiddel kun egner sig til tagkonstruktinoner og fundamenter.

De fleste professionelle benytter mineraluld til hele isoleringen. Du kan som privat også købe mineraluld hjem, hvis du ønsker selv at stå for energirenoveringen af hjemmet – noget, jeg dog på SimpelEnergi anbefaler, at man lader være med, med mindre man har en baggrund i håndværksbranchen. Forkert udført isolering kan være dyrt.

Udover mineraluld i form af stenuld og glasuld kan du også overveje følgende materialer til isoleringen:

  •  Papir – papirisolering, med flænset papir, er nyttigt især til hulmursisolering og loftisolering og anvendes derfor også her fra tid til anden. Papirisolering har den fordel, at det er relativt billigt, uden at man går særlig meget ned på ydelse; men kontra mineraluld taber papiruld oftest i det endelige regnskab.
  • Træfibre – til trækonstruktioner, og fra tid til anden lofter, sprøjtes træfiber ind.
  • Hørfibre – i form af ruller eller måtte kan hørfibre bruges som grundlæggende isolering eller som isolering til prefabrikerede tagelementer. Fylder ikke meget og passer udmærket på stive konstruktioner.

Man blander meget sjældent flere former for isoleringsmateriale sammen. Det klare udgangspunkt er, at man laver efterisolering med mineraluld som den oftest bedste, og tæt på billigste, løsning. På langt sigt er det økonomisk bedst at vælge mineraluld – og hvis du er en undtagelse, vil den professionelle isolatør, du bruger, naturligvis lade dig vide herom.

Pris på efterisolering

en mand med hjelm isolerer en ydervæg

Det er svært at sætte en fast pris på efterisolering her – jeg tilbyder trods alt ikke selv ydelsen.

Dog herunder et priseksempel:

Eksempel: Jeg bor i et almindeligt parcelhus fra 1960’erne og ønsker efterisolering af mine hulmure. Dette vil koste mig cirka 8.000 kr.
Eksempel: Jeg bor i et almindeligt parcelhus fra 1960’erne og ønsker efterisolering af mit loft. Dette vil koste mig cirka 12.000 kroner.
Eksempel: Jeg bor i en villa fra 1930’erne, hvor jeg ønsker isolering af mine hulmure. Dette vil koste mig cirka 13.000 kroner.

Taget i betragtning af, at en gennemsnitlig dansk familie kan spare 3.000 kroner på efterisolering af deres bolig, er der ikke tale om særligt høje tal her. Hvis vi udregner en tilbagebetalingstid på ens investering i ens hjem vil denne være på et par år til 3-4 stykker. En sådan tilbagebetalingstid kan end ikke varmepumper og solceller prale af.

Prisen indbefatter både professionel arbejdskraft og materialet til efterisoleringen. Til fx hulmursisolering vil en professionel isolatør komme ud med en støre maskine, bore et hul i væggen og sprøjte materialet ind, hvorefter hullet lukkes, forsegles og males over, så man ikke kan se, der er lavet noget arbejde. Denne procedure gentages for hver mur, der skal hulmursisoleres – og det er så denne ydelse, man betaler mellem 800 kr. og 1.200 kr. for i sidste ende.

Bonus: Sådan sparer du penge på efterisolering

På SimpelEnergi.dk har vi indgået et samarbejde med 3byggetilbud.

Du kan på 3byggetilbuds website udfylde en formular, som herefter sendes ud til håndværkere i dit lokalområde. 3byggetilbud klarer al den indledende kontakt, og du vil blot blive mødt i sidste ende med 3 gode tilbud. Du får altså 3 priser, du frit kan vælge imellem – på denne måde er du sikker på at få den billigste pris på den efterisolering, du ønsker at få udført.

Se: Tilbud på Solceller

Hvor meget koster dette? Ydelsen er fuldstændigt gratis og uforpligtende.

Du har altså intet at tabe, men til gengæld kan du være heldig at vinde en god omgang super billig efterisolering ved at vælge 3byggetilbud.dk. Brug linket herover til at gå til formularen og spar penge på din efterisolering.

Bedre energimærkning med efterisolering

en varmepumpe hænger på en mur

Formålet med at efterisolere ens hjem er naturligvis at spare penge. Fordi at varmen bliver i huset i stedet for at suse ud sparer man mange penge i ren opvarmning af ens hjem.

Dette resulterer i en bedre Energimærkning af dit hjem. Står du og skal låne penge i banken til dit hjem, eller ønsker ud at sælge din bolig, vil en bedre Energimærkning betyde, at din bolig er meget mere værd. Energimærkningen angiver, hvor meget dit hjem koster at holde kørende i varme om året og hvor slemt det er ved miljøet – en positiv Energimærkning betyder altså, at dit hus er billigere i drift, hvilket øger værdien ganske betragteligt.

Fordi at du investerer i en bolig ved at få udført billig hulmursisolering

FAQ om efterisolering

Kan jeg være i mit hus, mens der udføres efterisolering?

De fleste har et meget skævt billede af, hvor lang tid efterisolering rent faktisk tager. Almindelig efterisolering af fx gulv, loft og hulmur tager meget sjældent mere end en halv til en hel dag. Du kan ikke opbevare dig på loftet samtidigt med, at isoleringen her udføres, men ellers er du ikke begrænset.

Tag fri fra arbejde en enkelt dag og byd håndværkeren på en øl – så er dit hjem efterisoleret allerede dagen efter. Tiden er ikke en anke i forhold til at få en bedre energimærkning af hjemmet og spare en masse penge.

Kan efterisoleringen gå galt?

Ja. Det er grunden til at en professionel bør tage sig af hele affæren.

Hvis efterisoleringen ikke udføres korrekt kan dette resultere i fugt og kuldebroer. Fugt kan føre til senere råd og svamp. Ydermere kan frostsprængning i mursten være resultatet af forkert udført isoleringen af vægge.

Efterisoleringen koster, som nævnt i denne tekst, ikke alverden kontra hvor mange penge, man sparer. Det kan ikke betale sig at gøre det selv med risiko for frostspræning af mursten, råd og svamp senere hen, fordi man ikke fik udført arbejdet ordentligt til at starte med.

Hvad betyder efterisolering for min forsikring?

Hør gerne din forsikring ad, inden du begynder at købe efterisolering til din bolig. Fordi at risikoen for svamp og råd potentielt øges, som angivet herover, kan dette medføre ændringer i dine forsikringsvilkår. De eventuelle ændringer, du må blive stillet overfor, kan du blive klogere på ved at kontakte dit forsikringsselskab i god tid og høre ad.

Hvor meget koster efterisolering af hele boligen?

Ønsker du at give boligen, og ikke blot hulmure og loft, skal du regne med at bruge mellem 50.000 kroner og 100.000 kroner på projektet. Her nærmer vi os de penge, man også kunne købe et solcelleanlæg eller en luft til vand varmepumpe for. Her skal du regne med en tilbagebetalingstid på mellem 7 år og 10 år.

Tilbagebetalingstiden er kortere og investeringen langt mindre, hvis du alene vælger at gå efter de lavthængende frugter – men det kan på langt sigt også betale sig at tage resten af boligen med.

Den helt store ulempe er, at de færreste danskere kan forholde sig til en investering, de først tjener penge på om 7-12 år – også selvom dette økonomisk er en fænomenal investering.

Renovering og ombygning – skal jeg så i gang?

Hvis du alligevel er i gang med at renovere eller at ombygge dit hjem kan det betale sig at tage eftersisolering med, nu du er i gang.

Kan jeg selv efterisolere?

Ja – men af grundene nævnt anbefaler jeg det ikke. Vil du alligevel, kan du se lidt mere om efterisolering i videoen herunder fra Silvan:

Konklusion

Efterisolering – især, når det gælder hulmure og lofter – er en af de bedste investeringer, du kan lave i din egen bolig. Som nævnt i starten regner Statens Byggeforskningsinstitut med, at man som almindelig boligejer hurtigt kan skære en tredjedel af regningen med almindelig efterisolering. Hvor mange tusinde kroner er det for dig om året?

Bedre energimærkning, lavere elregning, bedre indeklima og god samvittighed overfor miljø og pengepung. Kom i gang med efterisolering allerede nu. Der er ingen undskyldninger for andet 😉

 

Jurastuderende på Aarhus Universitet og interesseret i vedvarende samt bæredygtig energi. Læs mere om mig her.

Halfdan – who has written posts on Simpel Energi.


No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.