Effektiv opvarmning af sommerhus med luft til luft varmepumpe

En luft til luft varmepumpe er et godt valg, når det gælder opvarmning af danske sommerhuse. Den er især ideel til sommerhuse, hvor der ikke er fjernvarme – især fordi luft til luft varmepumpen både er billig i anskaffelse og nem at installere. Endvidere bruger varmepumpen anseligt mindre strøm, end for eksempel en el radiator. Mange varmepumper kan desuden både opvarme og nedkøle, hvilket betyder, at de kan bruges til at skabe et behageligt inde miljø på de meget varme sommerdage.
Varmepumperne har eksisteret længe, men først i de seneste år er anvendelsen af dem blevet rigtig udbredt. Dette skyldes især de stigende energipriser, men også den stigende fokus på miljørigtig husopvarmning.
Luft til luft varmepumper er især velegnede til mindre huse. Dette skyldes at luftpumpen bliver installeret i ét af husets rum, oftest stuen. Luftpumpen er dog svær at kombinere med et varmefordelingssystem, hvilket betyder at denne type opvarmning er bedst egnede til de små sommerhuse – eventuelt som erstatning til en brændeovn i sommerhusets stue. Du kan læse meget mere om luft til luft varmepumper her.

Hvordan fungerer en luft til luft varmepumpe?
Luft til luft varmepumpen er nem og montere og består af to dele – én del, der sidder udvendigt på huset og suger kold luft ind og én del, der sider indvendigt og blæser varm luft ind.
For måske at forklare det på en enkel måde, så er en luft til luft varmepumpe på mange måder det modsatte af et køleskab. Køleskabet suger den varme luft ud af køleskabet og på den måde holdes maden kold. På lignende vis udleder luft til luft varmepumpen varmen ud af luften udenfor, og sender varmen ind i huset.
Luft til luft varmepumper kan desuden temperaturindstilles. Hvis du skal bruge den i sit sommerhus, er det vigtigt at sikre dig, at varmepumpen kan indstilles til lave temperaturer – på den måde kan den også bruges som en billig aircondition.
Stor forskel på billige og dyre varmepumper
Der er mange forskellige varmepumper på markedet, og prisvariationen kan være stor. Mange føler sig fristet til at vælge de billigste varmepumper fra byggemarkederne, men de er ofte af dårlig kvalitet. En varmepumpes effektivitet angives i COP, der angiver, hvor meget varme den afgiver i forhold til den tilførte strøm. Det vil sige, at en varmepumpe med en COP-værdi på 3,0 vil levere 3,0 kWh varme for hver 1 kWh el, der tilføres. Denne COP-værdi bruges til at beregne varmepumpens energimærke.
Helt konkret, så viser en undersøgelse fra Energistyrelsen at kun to ud af syv varmepumper lever på til deres energimærke. Alle de testede varmepumper var blevet tildelt energimærke A, men kunne i realiteten ikke leve op til dette energimærke.
For at kunne få et energimærke A kræves det af varmepumpen, at den har en COP-værdi på 3,61 eller derover. Problematikken med ukorrekt energimærkning er imidlertid opstået, fordi det indtil 1. januar2013 var tilladt at energimærke varmepumperne med en fejlmargin på 15 %. Dette betød at varmepumperne i realiteten kunne have en COP-værdi, der kun var 3,0685 – en COP-værdi, der kun svarer til energimærke D.
Efter den 1.januar 2013 blev den acceptable fejlmargin ændret. Der skete en stramning, så varmepumper nu kun må afvige med 8 %. Uheldigvis gælder stramningen ikke med tilbagevirkende kraft, så varmepumper, der blev energimærket før 1. januar 2013 bærer stadig energimærker, som de langtfra fortjener.
Som forbruger kan du derfor risikere at købe en varmepumpe, der officielt er energimærke A, men i realiteten får du kun energiudnyttelsen fra et produkt med energimærke D.
Det kan være svært for dig at sikre dig fuldstændig imod at blive taget ved næsen, men de billige varmepumper i de danske byggemarkeder lever med største sandsynlighed ikke op til det, som de lover. Hvis du vil undgå at betale for et værdiløst energimærke, så kan de anbefales at ofre lidt flere penge på en ordentlig luft til luft varmepumpe.
Du kan købe varmepumper, der koster alt fra 3.000 kr 20.000 kr. I længden vil kvalitetsvarmepumpen dog være en god investering. Den vil være billigere i drift samt mere effektiv til opvarmning eller nedkøling af sommerhuset.
Kombiner din luft til luft varmepumpe med solceller
Som før nævnt, så er energibesparelse og miljøhensyn nogle af de centrale grunde til, at mange mennesker vælger at få installeret en luft til luft varmepumpe i sommerhuset. Hvis du ønsker at fremme disse faktorer yderligere, kan du med fordel kombinere sin luft til luft varmepumpe med solceller.
For at kunne opvarme huset, bruger varmepumpens kompressor nemlig en smule elektricitet, men hvis man kombinerer den med solceller, kan man virkeligs spare penge. Til sammenligning giver kompressoren cirka tre gange så meget varme, som en el-radiator ville gøre med en tilsvarende mængde elektricitet.
Hvis du vælger at anvende solceller til din varmepumpe, betyder det dog ikke, at du skal vælge de COP-ineffektive og billige luft til luft varmepumper. Mange af de billige varmepumper støjer nemlig meget, hvilket kan være til stor gene for sommerhusets beboere. Der er ligeledes oftest et direkte sammenhæng imellem en varmepumpes pris og dens holdbarhed.
Endeligt er de billige luft til luft varmepumper ofte dårligt rustede til det danske klima. Jo koldere det er udenfor, des sværere er det for varmepumpen at udvinde varme fra luften. Det danske sommervejr kan til tider være køligt, og her hjælper det ikke, hvis varmepumpen ikke kan følge med
De sidste gode råd
- Hvis du overvejer at anvende luft til luft varmepumper til opvarmning af dit sommerhus, er der altså nogle gode råd, som du bør overveje:
- En varmepumpe er kun effektiv til mindre bygninger, hvis du har et meget stort sommerhus, er det derfor en god idé at overveje andre alternativer eller at anskaffe flere varmepumper.
- Husk at sikre dig, at varmepumpen også kan indstilles til lave temperaturer – på den måde har du også aircondition.
- Lad være med gå efter den billigste varmepumpe – det kan ikke betale sig i længden.
- Undersøg markedet grundigt og find varmepumpernes aktuelle COP-værdi – du kan ikke altid regne med det energimærke, som varmepumpen har fået tildelt.