3 spørgsmål og svar til Dansk Elbil Alliance

dansk elbil alliance består af følgende mærkerDansk Elbil Alliance er ikke en organisation, der just er kendt af alle danskere – men i forhold til elbilentusiaster er de velkendte. Alliancen er en interesseorganisation bestående af medlemmer som Danfoss, Energimidt, Renault, Toyota og Citroën blandt andre. En tung organisation med andre ord!

Formålet med alliancen beskrives på deres hjemmeside som at være et talerør for bæredygtig transport og at fremme udbredelsen af eldrevne køretøjer i Danmark. Dette skal ske ved at reagere på relevante sager i medierne og ved at skabe en faktabaseret debat om elbiler i Danmark. Dette sker bl.a. ved hjælp af høringssvar og publikationer, hvilke ligger tilgængelige online.

I stedet for blot at lave en lang præsentation ud fra teksten på Dansk Elbil Alliances hjemmeside, valgte jeg at skrive med et par spørgsmål direkte til ledelsen – og jeg fik svar allerede en arbejdsdag efter. En stor tak skal lyde for dette!

Rækkevidden på elbiler

Mit første spørgsmål til Dansk Elbil Alliance var vedrørende elbilernes rækevidde, hvilket jeg gerne indrømmer er min største bekymring for elbilernes udbredning i fremtiden. Jeg tror ikke på, at en elbil, der kan køre 100-150 kilometer på en opladning vil være fristende for en familie at købe.

Om det er Morten Andersen, chefkonsulent hos Dansk Elbil Alliance, dog ikke helt enig i.

For nogen vil elbilen ikke være et reelt alternativ til deres benzin eller dieselbil – men for mange vil det være en fin erstatning. Således viser forsøget Testenelbil.dk, hvor en lang række familier har lånt en elbil i en længere periode, at 80 pct. af danskerne kører under 60 km om dagen.

Morten refererer herudover til en side på testenbil.dk og deres FAQ. Herudover nævnes det, at batteriet endnu er den dyreste del af en elbil, og at det derfor ikke vil give mening at sætte et meget dyrt (og derved langtidsholdbart) i en bil, der allerede kan klare majoriteten af en families kørsel. Det er ej heller nødvendigt, hvis koncepter som Better Place slår til i Danmark, hvor der er fokus på udskiftning af batteriet på en elbil.

80 % kan dækkes af elbiler

Hybridbiler og Tesla S

En hybridbil er en blanding mellem en elbil og en benzin- eller dieseldreven bil. Bilen vil køre på el i så lang tid det er muligt, indtil benzinmotoren så tager over. Idéen er et løse problemet med rækkevidden, da en benzinmotor vil tage over på længere ture, hvor elmotoren ikke helt vil være nok. Jeg spurgte Dansk Elbil Alliance om de også ønskede at hjælpe med udbredelsen af hybridbiler, om det kun gælder elbiler. Svaret er som følger:

Dansk Elbil Alliance er et branchefællesskab for virksomheder og organisationer, der arbejder for en e-mobilitet og udbredelse af elbiler. Vi arbejder for udbredelse af de rene elbiler samt for de såkaldte plug-in hybrider (forkortes ofte PHEV). En plug-in hybrid kan – i modsætning til en alm. hybrid – tilsluttes elnettet, og dermed i princippet helt undgå fossile brændsler. Årets bil i Danmark, Opel Ampera, er et eksempel på en sådan PHEV.

Jeg kunne heller ikke lade være med at spørge meget specifikt om Tesla Model S, der kommer til Europa i slutningen af 2012 eller starten af 2012 – om DEA havde planer om konkret at støtte lanceringen af denne i Danmark. Til dette var svaret dog negativt. Tesla er desværre ikke medlem af alliancen, og denne vil derfor ikke bruge ekstra ressourcer på at lancere bilen. Desværre.

Arbejder for et “effektivt marked”

På elbilalliancens hjemmeside er det muligt at læse, at de ønsker et “effektivt” marked i Danmark, og at elbiler fortsat er fritaget for registreringsafgifter indtil dette effektive marked er opnået. Hvad de mener præcis med et effektivt marked er som følger:

I bl.a. Danmark har man valgt at fritage elbiler – men ikke PHEV – for registreringsafgift i en begrænset periode. Dette er for at skubbe på en udvikling, som ellers ville have vanskeligt ved at komme i gang, da omkostningerne ved ny, grøn teknologi ellers ville være en stopklods. Målet med afgiftsfritagelsen er så at sige at bidrage til at løbe markedet i gang og gøre det mere attraktivt for producenterne af elbiler at introducere deres modeller på det danske marked.

Større udvalg vil alt andet lige øge konkurrencen til glæde for forbrugerne. På sigt er forventningen, at beskatningen af elbiler normaliseres, samt at prisen på elbilerne vil falde i takt med, at bilfabrikkerne skruer op for antallet af producerede biler og dermed kan udnytte de tilknyttede stordriftsfordele. Du bemærker på din blog, at elmotoren kun har én bevægelig del – som sådan er det en langt mere simpel konstruktion, som i modsætning til forbrændingsmotoren ikke kræver særlig meget vedligeholdelse. Forventningen er, at også dette forhold vil skubbe på udbredelsen af elbiler.

3 spørgsmål og 3 rigtigt gode svarfra Dansk Elbil Alliance. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige endnu engang tak for de meget fine og hurtige svar og derudover al held og lykke til alliancen. Her er derom noget tale om en god sag – med eller uden Tesla S! 🙂

Læs mere:

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
3 spørgsmål og svar til Dansk Elbil Alliance, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Om Halfdan

Jurastuderende på Aarhus Universitet og interesseret i vedvarende samt bæredygtig energi. Læs mere om mig her.
No comments yet.

Skriv et svar