Billige varmepumper i 2013

Med besparelse på 5-10.000 kroner om året på elregningen er det ikke underligt, at flere og flere danskere sværger til varmepumper, når elvarmen, oliefyret eller pillefyret langsomt skal erstattes.

Mens det i 2012 gav bedst mening at købe et solcelleanlæg ødelagde  et gebyr fra regeringen på 5.000 kr. årligt dette – og nu er du som dansker nødt til at kigge over på især en såkaldt “luft til vand varmepumpe”, hvis du er interesseret i grøn og billig energi.

SimpelEnergi.dk anbefaler:

panasonic he12jkeFå 3 tilbud på varmepumpe inklusive levering:

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige montører.

Montørerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig. Find den billigste varmepumpe.

Gå til spørgeskemaet og hent tilbud – det er helt gratis:

Servicen leveres af Tjenestetorvet.

Hvad koster en billig varmepumpe?

En varmepumpe er ingen billig investering. Jeg har kigget de danske webshops igennem – der traditionen tro er lidt billigere end de fysiske forhandlere – for at finde nogle af de billigste varmepumper.

Jeg fandt frem til bl.a. følgende:

Nilan VP 18 CE:
[afp id=”11″]

Jeg fandt også frem til:

Danfoss DHP-H opti Pro 16 Luft / Vand Varmepumpe
[afp id=”8″]

Kig efter effekttal

Du skal reelt set kun kigge efter 2 ting, når du skal ud at finde en billig varmepumpe:

1) Prisen, naturligvis.
2) Effekttallet. Effekttal kaldes også COP-tal og effektfaktor. Denne angiver, hvor effektiv din kommende varmepumpe er, kontra hvor meget strøm den bruger.

Med et højt COP-tal bruger din varmepumpe altså ikke særlig megen strøm på til gengæld at levere dig masser af varme. Med et lavt COP-tal sluger din pumpe masser af strøm, men leverer ikke særlig megen varme til gengæld.

De bedste varmepumper, herunder Panasonics varmepumper, har COP-tal på 4.5-5. Et COP-tal på 4.5 er meget pænt. De knap så dygtige varmepumper ligger mellem 2 og 4.

En dyrere varmepumpe vil typisk have et højere COP-tal end en billig. Det betyder, at du her og nu kommer til at lægge flere penge på bordet, men at der på langt sigt er tale om en ganske fænomenal investering. Det kan betale sig at betale 10-30.000 kroner mere her og nu for et COP-tal på 1 højere ciffer. Du sparer mest i sidste ende.

Se en video herunder, hvor jeg forklarer kort, hvad COP-tallet er, og hvorfor du skal gå op i det:

Hvilke mærker sælger billige varmepumper?

Nogle mærker er billigere end andre.

Eksempler på billige producenter er bl.a. Toshiba og Bosch. En dyr producenter førnævnte Panasonic. Men undlad at kigge på anskaffelsesprisen som det eneste parameter – et højt COP-tal vil lade dig købe din investering hjem mange gange.

Luft til vand og luft til luft

en luft til luft varmepumpe på væggen

Der findes to typer af varmepumper.

Luft til luft varmepumper omdanner varm luft til .. varm luft. Der er næsten tale om overførsel. En sådan VP er ikke egnet til et større hjem, men egner sig udmærket til fx et sommerhus.
Du kan købe en billig luft til luft varmepumpe i 2013 til cirka 6.000 kroner online hos bl.a. [LINK].

På den anden side findes der luft til vand varmepumper. Disse er straks lidt dyrere, da de er i stand til at omdanne den opsparede varme i luften udenfor til varmt vand. Denne pumpe kan anvendes af deciderede familier til at spare mange tusinde kroner om året. Men det afspejles desværre også af prisen.
Du skal typisk slippe i hvert fald 50.000 kr., selv for en billig luft til vand varmepumpe.

Hvornår er det blevet en god investering?

På en billig varmepumpe skal du regne med en tilbagebetalingstid på mellem 5 år og 10 år. Det er denne tid det tager før end din oprindelige investering i varmepumpen igen er betalt hjem i form af nedbragt varmeregning.

En varmepumpe har ydermere en levetid på mellem 15 år og 30 år. Du kan altså ikke undgå at tjene ganske udmærkede penge – mange hundrede tusinde kroner i de fleste beregninger – ved at installere en billig varmepumpe.

Andet godt at vide

Inden du kaster dig ud i købet af en billig varmepumpe tænker vi, at du gerne vil vide også følgende:

Du må ikke selv installere din billige varmepumpe. Det er et krav for at opretholde eventuel garanti samt reklamationsret, at du får en certificeret kølemontør til at tage sig af selve monteringen. Dette koster typisk mellem 500 kr. og et par tusinde kroner.

Ved at gå til toppen af dette indlæg kan du få et tilbud i samarbejde med vores samarbejdspartner hos Tjenestetorvet på installering af varmepumper – både med og uden selve varmepumpen (hvis du allerede har købt en selv). De tre tilbud er ganske uforpligtende, men kan være en super fin måde at finde den billigste certificerede montør til installering af ens billige varmepumpe.

En billig varmepumpe er langt nemmere at komme i gang med end jordvarme. Overvej eventuelt et jordvarmeanlæg, hvis du kan se idéen i jordvarme.

Solceller og en varmepumpe kan ikke kombineres uden at komme på kant med tilbageløbsordningen.

Du behøver ikke at stifte et firma for at have en varmepumpe. Du sælger ikke strøm tilbage på samme måde, som du gør med et solcelleanlæg – hvor det i øvrigt ej heller er påkrævet, men blot til tider en god idé, at stifte en virksomhed.

Når du udregner besparelsen, kig da på langt sigt. Det er den lange bane, der betyder noget. COP-tallet er dit vigtigste pejlemærke.

Anerkendte producenter af (ikke altid billige) varmepumper er Panasonic, Bosch, Toshiba og Danfoss m.fl.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
Billige varmepumper i 2013, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Om Halfdan

Jurastuderende på Aarhus Universitet og interesseret i vedvarende samt bæredygtig energi. Læs mere om mig her.

One Response to Billige varmepumper i 2013

  1. Lars Gregersen marts 17, 2013 at 9:39 am #

    Hej Halfdan,

    hvad mener du med “Solceller og en varmepumpe kan ikke kombineres uden at komme på kant med tilbageløbsordningen”
    Så vidt jeg ved er der ingen regler omkring kombinationen af de to ting.

Skriv et svar