Alternativer til dit oliefyr

ild efter afbrænding af olieI følge nuværende prognoser løber verden tør for olieressourcer omkring 2050. Det alene burde være nok til at få dig til at overveje at skifte til vedvarende energi. Hvis vi så tilføjer til puljen, at et oliefyr i dag er i den absolut dyreste ende, når det kommer til opvarmning af huset, begynder det at blive svært at forsvare oliefyret. Og som ekstra trumf anbefaler Klimakommissionen i en nyere rapport, at der fra 2016 slet ikke må installeres nye varmepumper.

For et par årtier siden var vedvarende energi ikke så udviklet, som tilfældet er i dag. Og da der samtidigt ikke var samme fokus på olie (og den kommende mangel på samme), var det den normale og billige løsning at installere et oliefyr i nye huse. Sådan er det midlertidigt ikke længere, og har du et oliefyr, kan du med fordel installere en varmepumpe, et solcelleanlæg eller jordvarme i dit hjem – på denne måde sparer du ikke alene miljøet for kvaler, men du letter også din økonomi betragteligt på langt sigt!

Hvordan fungerer en varmepumpe?

Selve oliefyret består af to dele: en brænder og en kedel. En olietank også installeret i hjemmet sender olie op i brænderen, hvilket brændes af i selve kedlens brændkammer, og varmen vundet ved afbrændingen spredes ud i hele hjemmet.

Der er, som en af de få fordele ved oliefyr, ikke megen vedligeholdelse forbundet med dette. Især oliefyr fra velkendte mærker såsom italienske Riello er nemme at have med at gøre.

Oliefyret skal konstant suppleres med olie for at virke. Prisen for at benytte fyringsolie til at opvarme hjemmet med et oliefyr er derfor direkte sammenhængende med olieprisen.

Netop olieprisen er en af de rigtigt gode grunde til at slippe af med dit oliefyr så hurtigt som overhovedet muligt: Bare siden 1991 er prisen for en tønde olie steget fra lige over 100kr til knap 600kr – en stigning på massive 600 % [1], og da olieselskaberne ikke har opdaget nye og store oliereserver siden da, stiger prisen stadigt med rakethastighed.

Du har med andre ord ikke råd til at beholde dit oliefyr.

Alternativer til et oliefyr

Har du et oliefyr på nuværende tidspunkt, er det en rigtigt god ide at kigge på alternativerne. Danmark er et foregangsland i forhold til vedvarende energi, og derfor har du som dansker flere muligheder:

  • Solceller – et solcelleanlæg på 6kW koster 100-150.000kr og kan nemt holde en familie på 4-6 personer kørende. Med det menes, at familien slet ikke skal bruge penge på varmeregningen og et solcelleanlæg har derfor en tilbagebetalingstid på 7-12 år under normale omstændigheder. Særdeles gunstige skatteregler gør det blot endnu mere tiltrækkende at investere i et solcelleanlæg.
  • Varmepumpe – En varmepumpe er af Klimakommissionen anbefalet som værende den logiske løsning. Varmepumpen koster mindre end solcelleanlægget at installere, men har heller ikke den helt samme effekt. Opsat mod et oliefyr er en varmepumpe dog stadigt en fænomenal investering!
    Varmepumper findes i to versioner: luft-luft varmepumper og luft-vand varmepumper. Sidstnævnte er den mest effektive.
  • Jordvarme – ideen er den samme som bag varmepumpe, men i stedet for at trække varmen ud af luften, trækker små plastikrør i jorden varmen ud af denne. Et jordvarmeanlæg er relativt dyrt, men kræver ikke megen vedligeholdelse.

Oliefyret er bygget ud fra forældet teknologi og forældet tankegang om miljøet og jordens oliereserver. Det giver absolut ingen mening at installere et oliefyr den dag i dag – og dit hus skal være mere end almindeligt uheldigt for at være uegnet til opsætning af solceller.

Værdien af dit hjem stiger i det øjeblik, du bliver dine solceller kvit – du kan kun ende med at tjene penge.

Lad oliefyret pensionere og nyd alle fordelene herved!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Alternativer til dit oliefyr, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Om Halfdan

Jurastuderende på Aarhus Universitet og interesseret i vedvarende samt bæredygtig energi. Læs mere om mig her.
No comments yet.

Skriv et svar